НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ В СИСТЕМІ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ІГРОВИХ СЕРЕДОВИЩ - Квак, Павло Андрійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є обґрунтування науково-методичних засад підготовки вчителів інформатики у системі післядипломної освіти до впровадження ігрових середовищ у навчальний процес. У дослідженні розглянуто особливості використання цифрових ігрових платформ, сервісів гейміфікації та діяльнісних методів навчання у професійній підготовці педагогів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю оновлення підходів до професійного розвитку вчителів інформатики в умовах цифровізації освіти та впровадження концепції Нової української школи. Методи дослідження включають аналіз наукової та навчально-методичної літератури, систематизацію, узагальнення, порівняння, аналіз практичного педагогічного досвіду, а також вивчення особливостей використання цифрових ігрових середовищ у підготовці вчителів інформатики. У роботі проаналізовано можливості використання цифрових платформ Kahoot, Quizizz / Wayground, Blooket, Scratch, Minecraft: Education Edition, Roblox Studio, Code.org та інших сервісів у процесі навчання інформатики. Результати дослідження показали, що використання ігрових середовищ та методів гейміфікації сприяє підвищенню мотивації педагогів до професійного розвитку, активізації пізнавальної діяльності, розвитку цифрової компетентності та формуванню готовності до використання сучасних цифрових інструментів у професійній діяльності. Встановлено, що поєднання діяльнісних, дидактичних та ігрових методів навчання у межах спецкурсу у системі підвищення кваліфікації та тренінгової роботи створює умови для практичного опанування цифрових ігрових середовищ. Висновки підтверджують доцільність використання ігрових платформ та цифрових сервісів у системі післядипломної освіти вчителів інформатики. Перспективи подальших досліджень пов'язані з удосконаленням науково-методичного забезпечення підготовки педагогів до використання цифрових ігрових середовищ у навчанні інформатики.