Педагогічні умови формування ігрової компетентності здобувачів початкової освіти в умовах компетентнісно орієнтованого фізичного виховання - Шевчук, Олександр Петрович; Усачов, Віктор Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є теоретичне обґрунтування та визначення педагогічних умов формування ігрової компетентності здобувачів початкової освіти в умовах компетентнісно орієнтованого фізичного виховання. Методи. Використано аналіз, узагальнення та систематизацію наукових джерел, а також моделювання педагогічних умов і їх практичну апробацію в освітньому процесі. Результати. Дослідження полягає у виокремленні та науковому обґрунтуванні трьох взаємопов'язаних педагогічних умов: формування інтересу та позитивного ставлення учнів до ігрової діяльності, цілеспрямованого навчання ігрових дій і правил рухливих ігор, організації ігрового освітнього середовища в урочній та позаурочній діяльності. Встановлено, що їх реалізація забезпечує підвищення мотивації учнів до рухової активності, засвоєння ігрових дій і правил, а також набуття досвіду взаємодії, співпраці та самостійної організації ігрової діяльності. Доведено, що поєднання урочних і позаурочних форм роботи, використання рухливих ігор, естафет, спортивно-масових заходів і сучасних цифрових засобів навчання сприяє активізації пізнавальної діяльності школярів і підвищенню ефективності освітнього процесу та формування ігрової компетентності. Висновки. Узгоджена реалізація визначених педагогічних умов забезпечує цілісне формування мотиваційного, знаннєвого, практичного та особистісного компонентів ігрової компетентності молодших школярів, що підвищує ефективність фізичного виховання в умовах реалізації ідей Нової української школи.