Індивідуальні фактори впливу на розвиток загальних фізичних якостей курсантів першого курсу ВВНЗ - Бабич, Максим Олександрович; Чапля, Назарій Миколайович; Ковальчук, Мар'ян Петрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено індивідуальні фактори, що впливають на розвиток загальних фізичних якостей курсантів першого курсу вищих військових навчальних закладів в умовах сучасних вимог до підготовки майбутніх офіцерів. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності фізичної підготовки курсантів у період їх адаптації до умов військової служби, що супроводжується значними психоемоційними та фізичними навантаженнями. У роботі проаналізовано роль соціально-психологічних, індивідуально-біологічних та навчально-службових чинників у формуванні рівня фізичної підготовленості. На основі аналізу науково-методичних джерел встановлено, що ключовими факторами впливу є вік, стать та попередній досвід військової служби, які визначають особливості адаптаційних процесів організму до фізичних навантажень. Проведено дослідження динаміки показників фізичної підготовленості курсантів за результатами виконання контрольних вправ на швидкість, силу та витривалість протягом перших трьох місяців навчання. Встановлено, що незалежно від індивідуальних характеристик у всіх групах спостерігається позитивна динаміка рівня фізичної підготовленості. Виявлено, що курсанти старшої вікової групи та особи з попереднім досвідом військової служби демонструють вищі темпи приросту силових показників і витривалості, що свідчить про кращу адаптацію до фізичних навантажень. Водночас курсанти без досвіду служби та жінки характеризуються більшою динамікою розвитку швидкісних якостей і загальної фізичної підготовленості. Отримані результати підтверджують доцільність урахування індивідуальних особливостей при організації фізичного виховання курсантів. Обґрунтовано необхідність застосування комплексного та диференційованого підходу до планування фізичної підготовки на початковому етапі навчання з урахуванням вікових, статевих і професійних характеристик, а також адаптаційних можливостей організму. Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення системи фізичної підготовки у вищих військових навчальних закладах та підвищення рівня професійної готовності майбутніх офіцерів.