Розвиток усного мовлення студентів економічних спеціальностей в умовах дистанційного навчання - Іваніга, Орина Валеріївна; Тарасенко, Сергій Євгенович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розглядається проблема розвитку усного мовлення як ключового компонента комунікативної компетентності студентів у сучасному освітньому середовищі. Підкреслюється, що комунікація є багаторівневим процесом, який охоплює говоріння, сприйняття та інтерпретацію інформації, а усне мовлення виконує інформаційну, інтерактивну та когнітивну функції. Воно виступає не лише засобом передачі змісту, а й інструментом формування професійного мислення та соціальної взаємодії. Особлива увага приділяється умовам дистанційного навчання, які суттєво трансформують процес мовленнєвої підготовки. Зменшення ролі невербальної комунікації та зростання значення вербальних засобів вимагають від студентів більшої точності, структурованості та логічності висловлювань. Це актуалізує необхідність використання ефективних методів і технологій навчання усного мовлення. Окремо розглянуто специфіку підготовки студентів економічних спеціальностей, для яких усне мовлення є інструментом професійної діяльності, зокрема в процесі переговорів, презентацій та управлінської комунікації. Наголошується на важливості формування soft skills і використання цифрових технологій як засобу підвищення ефективності мовленнєвої підготовки. Розглянуто методичні засади розвитку усного мовлення в онлайн-умовах, зокрема комунікативний, дискусійний, проблемно-орієнтований, проєктний, рольовий методи та метод презентацій. Показано, що їх ефективність посилюється за рахунок використання цифрових технологій, які забезпечують розширення можливостей мовленнєвої практики поза межами аудиторії. Проаналізовано потенціал онлайн-платформ для відеодискусій, сервісів голосового запису та інструментів синтезу мовлення, а також засобів створення віртуальних аватарів, що сприяють розвитку автономності студентів, зниженню мовленнєвої тривожності та формуванню впевненості у власному усному мовленні. Особливо підкреслено значення таких інструментів для студентів економічних спеціальностей, оскільки вони забезпечують практичну підготовку до професійної комунікації у сфері бізнесу, переговорів та презентацій. Установлено, що найвищу ефективність має поєднання традиційних педагогічних методів із цифровими та інтелектуальними технологіями, які виступають їхнім доповненням і розширюють дидактичні можливості освітнього процесу.