Аналіз впливу занять фізичною культурою та спортом як основи здорового способу життя на фізичну активність і працездатність студентської молоді - Гордієнко, Дмитро Володимирович; Діскаленко, Сергій Іванович; Буховець, Божена Олегівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасних наукових дослідженнях все більшої уваги набуває питання впливу регулярної фізичної активності на працездатність, стан здоров'я та якість життястуденської молоді. Більшість сучасних наукових досліджень переважно сфокусовані на вивченні окремих фізіологічних чи медико-біологічних аспектів фізичної активності студенської молоді. Мета статті - визначення впливу регулярних занять фізичною культурою та спортом на фізичну активність і працездатність студентської молоді Методи. Для досягнення поставленої мети представленого наукового дослідження було використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів: теоретичні (аналіз даних спеціальної науково-методичної літератури з обраної теми дослідження); педагогічні (тестування функціонального стану організму), соціологічні (анкетування) та математичні (статистичні). У дослідженівзяли участь 120 осіб віком від 18 до 22 років. Результати. Результати анкетування свідчать, що лише 38 % учасників регулярно приділяють увагу фізичній активності (три і більше разів на тиждень). Водночас 34 % займаються фізичними вправами нерегулярно, а 28 % мають малорухливий спосіб життя. Результати дослідження демонструютьзначне підвищення рівня фізичної активності протягом експерименту, що позитивно впливає на функціональний стан організму студенської молоді. Зокрема, серед осіб, котрі регулярно займаються фізичними вправами, 74% респродентів відзначили покращення свого самопочуття, а 69% зауважили зростання працездатності, а 63% повідомили про зниження рівня психоемоційного напруження. Висновки. Результати дослідження демонструють, що підвищення рівня фізичної активності позитивно впливає на функціональний стан організму, продуктивність праці та загальну якість життя студенської молоді. Зокрема, серед осіб, котрі регулярно займаються фізичними вправами, 74% відзначили покращення свого самопочуття, 69% зауважили зростання працездатності, а 63% повідомили про зниження рівня психоемоційного напруження.Уперше встановлено та обґрунтовано взаємозв'язок між рівнем фізичної активності студенської молоді, його працездатністю та якістю життя.