Формування цифрової компетентності у майбутніх фахівців-екологів в умовах дистанційного освітнього процесу - Солошич, Ірина Олександрівна; Кононец, Наталія Василівна; Пасенко, Альона Вікторівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасних умовах трансформації освітнього середовища, що зумовлена цифровізацією суспільства і викликами глобального характеру, зростає актуальність розвитку системи дистанційного навчання, яке дозволяє навчатися віддалено від закладу вищої освіти, забезпечуючи неперервність і максимальну гнучкість професійної підготовки фахівців, зокрема, фахівців-екологів. Глобальна інформатизація, стрімкий розвиток цифрових технологій, систем моніторингу довкілля, геоінформаційних платформ, дистанційних засобів комунікації та обробки екологічних даних зумовлюють необхідність формування високого рівня цифрової компетентності у майбутніх фахівців-екологів. У зв'язку з цим особливої уваги потребують питання вивчення можливостей формування цифрової компетентності майбутніх фахівців-екологів в умовах дистанційного освітнього процесу, визначення ефективних педагогічних умов, методів і цифрових інструментів, спрямованих на підвищення якості професійної підготовки здобувачів вищої освіти екологічного профілю. Метою роботи є теоретичне обґрунтування, розробка й експериментальна перевірка результативності дистанційного експрес-курсу «Цифрова компетентність майбутнього фахівця-еколога». У процесі дослідження було використано комплекс методів. Зокрема, теоретичні методи (аналіз, синтез, узагальнення, порівняння та систематизація наукових джерел), емпіричні методи (проектування сайту на цифровому майданчику, опитування, тестування), методи інтерпретації та узагальнення результатів. У роботі обґрунтовано теоретичні й методичні засади формування цифрової компетентності у майбутніх фахівців-екологів та з'ясовано, що цифрова компетентність майбутніх фахівців-екологів – це здатність і зацікавленість студента працювати з інформацією, орієнтуватися в її масштабних потоках, уміння одержувати інформацію з різних джерел та обробляти її, користуватися різними її носіями, використовувати цифрові технології для вирішення практичних проблем у сфері екології, охорони довкілля і збалансованого природокористування. Визначені компоненти цифрової компетентності, а саме: когнітивно-інформаційний, комп'ютерно-аналітичний та мотиваційно-пізнавальний. Для формування у студентів вказаних компонентів цифрової компетентності розроблено дистанційний експрес-курс «Цифрова компетентність майбутнього фахівця-еколога» та цифровий навчальний контент. За результатами проведеного педагогічного експерименту у студентів – учасників навчання із запропонованим цифровим контентом встановлено позитивну динаміку рівнів сформованості досліджуваної компетентності, що підтвердило ефективність розробленого дистанційного експрес-курсу у формуванні цифрової компетентності у майбутніх фахівців-екологів.