Педагогічний дизайн читацького простору: формування інтересу до художнього тексту в цифрову добу - Розман, Ірина Іллівна; Ачілова, Валерія Мирославівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено проблему педагогічного дизайну читацького простору як інноваційного напряму модернізації літературної освіти в умовах цифрової доби. Авторами обґрунтовано, що сучасний читацький простір виходить за межі традиційного книжкового середовища. Наголошено, що він функціонує як інтегрована система друкованих, електронних, мультимедійних і комунікативних ресурсів, спрямованих на формування стійкого інтересу до художнього тексту. Визначено сутність поняття «педагогічний дизайн читацького простору» як цілеспрямованого проєктування умов, форм, методів і засобів організації взаємодії здобувачів освіти з художньою літературою. Проаналізовано наукові підходи українських дослідників щодо освітнього середовища, читацької компетентності, цифровізації освіти, мотивації до читання та сучасних методик викладання літератури. Наголошено, що в цифрову епоху традиційні форми залучення до читання втрачають ефективність, натомість зростає значення інтерактивності, персоналізації, гейміфікації, візуалізації та використання цифрових платформ. У статті окреслено структурні компоненти читацького простору: предметно-просторовий, цифровий, комунікативний, емоційно-мотиваційний і ціннісно-смисловий. Визначено перспективні засоби формування інтересу до художнього тексту: буктрейлери, літературні подкасти, віртуальні читацькі клуби, інтерактивні карти творів, цифрові щоденники читача, доповнена реальність. Доведено, що педагогічно спроєктований читацький простір сприяє розвитку читацької компетентності, критичного мислення, емоційного інтелекту та культурної самоідентифікації здобувачів.