Трансформація професійної підготовки у цифрову епоху: вплив EdTech на формування компетенцій майбутніх фахівців - Грабовець, Ірина Володимирівна; Каритка, Валерій Валерійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті представлено теоретико-аналітичне дослідження трансформації професійної підготовки в умовах цифрової епохи. Розглянуто вплив освітніх технологій (EdTech) на формування професійних і цифрових компетентностей майбутніх фахівців, а також їх роль у розвитку професійної творчості. Актуальність теми зумовлена стрімкою цифровізацією суспільства, що трансформує освітні практики та підходи до підготовки кадрів. Метою дослідження є визначення особливостей впливу EdTech на професійну підготовку та обґрунтування його значення для формування сучасних компетентностей фахівців. Методидослідження включають теоретичний аналіз наукових джерел, синтез і узагальнення сучасних підходів до цифрової трансформації освіти, порівняльний аналіз освітніх технологій, а також системний і компетентнісний підходи. Результати дослідження показали, що EdTech виступає важливим чинником модернізації освіти, забезпечуючи персоналізацію навчання, підвищення його доступності та ефективності. Встановлено, що цифрові інновації сприяють формуванню цифрових, комунікативних, аналітичних і творчих компетентностей. Також виявлено, що потенціал EdTech реалізується не повною мірою через переважання традиційних підходів до навчання та недостатній рівень цифрової педагогічної компетентності викладачів. Окремо підкреслено значення цифрового освітнього середовища для розвитку професійної творчості як ключової складової сучасного фахівця. Висновки свідчать, що ефективна трансформація професійної підготовки потребує системної інтеграції EdTech у освітній процес та орієнтації на компетентнісний підхід. Перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням моделей використання цифрових технологій, розробленням інструментів оцінювання компетентностей та вивченням впливу цифрового середовища на розвиток професійної творчості майбутніх фахівців.