Методика формування інклюзивної компетентності вчителів в умовах реформування сучасної освіти - Кляп, Маріанна Іванівна; Рібцун, Юлія Валентинівна; Трускавецька, Ірина Ярославівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті проаналізовано наукову літературу та представлену авторську методику формування інклюзивної компетентності педагогів, що викладають у закладах середньої освіти Метою статті є аналіз наукових джерел, теоретичне обґрунтування, розробка та представлення авторської методики формування інклюзивної компетентності педагогів середньої школи в умовах реформування сучасної освіти. У ході дослідження використано комплекс загальнонаукових методів, зокрема аналіз та синтез наукової літератури, порівняння, узагальнення, теоретичне моделювання та систематизацію. Застосування зазначених методів дало змогу здійснити теоретичне обґрунтування проблеми, визначити структурні компоненти інклюзивної компетентності педагогів та розробити авторську методику її формування в умовах реформування сучасної освіти. Під час дослідження проведений аналіз та систематизація отриманих даних, які дозволили визначити, що інклюзивна компетентність включає в себе мотиваційний, когнітивний, діяльнісний, емоційно-вольовий і рефлексивний компоненти. На основі отриманих результатів була розроблена авторська модель формування інклюзивної компетентності у вчителів, що працюють у закладах середньої освіти. Запропонована модель включає в себе взаємопов’язані компоненти: мотиваційний, когнітивний, діяльнісний, емоційно-вольовий, рефлексивний. Окрім того були визначені етапи її реалізації (орієнтовно-мотиваційний, теоретико-пізнавальний, діяльнісно-практичний, рефлексивно-корекційний) та розроблена система критеріїв оцінювання рівня сформованості інклюзивної компетентності. Визначено доцільність використання поєднання теоретичної та практичної підготовки як запоруки високого рівня підготовки педагогів до роботи в інклюзивному освітньому середовищі. У статті теоретично обгрунтовано та розроблено авторську методику формування інклюзивної компетентності у педагогів, що викладають у закладах середньої освіти. У ній висвітлено структурні компоненти, описані етапи реалізації та розроблені критерії оцінювання. Її впровадження сприятиме підвищенню готовності вчителів до ефективної професійної діяльності в умовах інклюзивного освітнього середовища.