Естетика помилки: як перетворити мовний бар'єр на інструмент розвитку - Мазурчук, Вікторія Петрівна; Шелудченко, Світлана Богданівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою статті є теоретичне обґрунтування концепції естетики помилки як педагогічної стратегії переосмислення мовної неточності та трансформації мовного бар'єру в ресурс розвитку у процесі навчання англійської мови. Методи. У дослідженні застосовано аналіз сучасних наукових праць із проблем мовної тривожності, коригувального зворотного зв'язку, відкладеного виправлення та самокорекції. Використано методи теоретичного узагальнення, систематизації та концептуального моделювання для інтеграції когнітивного й психолого-педагогічного аспектів інтерпретації помилки. Узагальнено досвід використання альтернативних форм роботи з мовними неточностями у навчальній практиці. Результати. Показано, що орієнтація на мінімізацію помилок і домінування нормативного підходу сприяють формуванню мовної тривожності, зниженню комунікативної активності та виникненню мовленнєвої паралізації. Обґрунтовано доцільність інтерпретації помилки як індикатора формування міжмовної системи та когнітивного гіпотезотворення, що реалізується через залучення здобувачів освіти до самостійного аналізу мовних відхилень і пошуку причин їх виникнення. Запропоновано концепцію "Error Branding", що передбачає зміну педагогічного дискурсу, переорієнтацію з каральної моделі на аналітичну та використання термінів learning points і creative attempts для зниження емоційного навантаження. Представлено практичний інструментарій для викладача, зокрема метод аукціону помилок, колективний щоденник "Epic Fails", відкладене виправлення та структуровану самокорекцію як засоби формування метакогнітивних навичок. Висновки. Переосмислення статусу мовної помилки як когнітивного й розвиткового феномену сприяє створенню психологічно безпечного освітнього середовища, підвищенню мовленнєвої активності та розвитку автономії здобувачів освіти. Запропонований підхід може бути впроваджений у практику викладання англійської мови в закладах загальної середньої та вищої освіти.