Рефлексія на «Семінар Надзвичайних Викладачів» під патронатом україно-швейцарського проекту «Розвиток медичної освіти» - Чернюх, Оксана Григорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
стаття є аналітичною рефлексією на «Семінар Надзвичайних Викладачів» зимової сесії 2026 року (с. Жденієво, Закарпаття), який пройшов під гаслом «людина у викладанні». Саме з емпатії до людини починається шлях викладача, адже викладання сьогодні вимагає не просто професійних знань та якостей у медицині чи інших галузях. Прогресивний викладач розпочинає роботу зі слухацькою аудиторією загалом та кожним слухачем-студентом окремо, з побудови психоемоційного контакту (взаємоповаги, доброзичливості, вміння слухати) двосторонньої співпраці й зацікавленості в освітньому процесі, що створює важливу основу та міцний фундамент для засвоєння знань. На семінарі учасники розглядали процес навчання через власне сприйняття проблем, викликів, результатів та успіхів, а також через сприйняття студентської аудиторії. Кожний наступний день навчання та робочих зустрічей починався з рефлексії подій минулого дня, що стало важливим підсумком та розумінням проведеної роботи «групи рівних». Адже незалежно від досвіду, посади, віку, знань учасників усі мали рівнозначні права, обов`язки та зобов’язання один до одного. Фасилітаційні та професійні навички координаторів проекту та викладачів (Олена Ігнащук, Ольга Бершадська, Наталія Старинська, Олена Титаренко, Катерина Степурко) створили умови для поєднання індивідуальної та колективної роботи із залученням різноманітних методів та методик (побудова еквалайзера компетентностей, піраміди Ділтса, мапи полярностей та ін.), обговорення домашніх завдань, які готували напередодні поїздки. Метою статті було відтворення через власну рефлексію важливих дискусійних проблем та обговорень сучасної медичної освіти з використанням запропонованих методів та методик на Семінарі Надзвичайних Викладачів у рамках україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти». Комунікація та емпатія стали ключовими елементами у роботі семінару для реалізації плану зміцнення людських ресурсів в охороні здоров’я. Результати та висновки. Головним ключем розв’язання завдань стало гасло: «не кажи – ні, подумай як це можна зробити», яке формує у нас гнучкість мислення для розуміння проблем та пошуку шляхів їх вирішення, витривалість у цей непростий період в Україні та у світових соціально-економічних і політичних тенденціях, адже життя неможливо поставити на паузу. Обмін досвідом та спілкування, вирішення нагальних проблем сьогодення під час проведення семінару допомогло мені перевантажити та розподілити свої професійні та особистісні зобов`язання, проаналізувати та побудувати власні схеми розвитку подальшої діяльності (з розподілом викладацької та наукової роботи) з вмінням розмежувати робочі та особисті моменти життя без втрати границь між ними.