Методологічний супровід професійного становлення магістрів фізичної культури у процесі виконання кваліфікаційної роботи на засадах теорії та методики фізичного виховання - Ливацький, Олександр Васильович; Отравенко, Олена Вікторівна; Карпенко, Марина Ігорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та експериментальній перевірці ефективності інтегрованої системи методологічного супроводу професійного становлення здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю А4.11 Середня освіта (Фізична культура). Актуальність проблематики зумовлена сучасними трансформаціями педагогічного простору України, пов’язаними з реалізацією концепції «Нова українська школа», що передбачає перехід від практикоорієнтованої моделі підготовки до формування цілісного профілю вчителя-дослідника, здатного до самостійного проєктування та впровадження інноваційних освітніх моделей. Методи дослідження охоплюють комплекс взаємопов’язаних теоретичних і емпіричних підходів, зокрема компаративний аналіз вітчизняних і зарубіжних педагогічних концепцій, системний аналіз наукових джерел, педагогічне спостереження, експертне оцінювання якості студентських кваліфікаційних проєктів, а також методи математичної статистики, що забезпечили обробку та інтерпретацію емпіричних даних вибірки (n=36). Результати дослідження підтверджують ефективність запропонованої чотирикомпонентної моделі методологічного супроводу, яка включає концептуально-теоретичний, технологічно-цифровий, процесуально-комунікативний та результативно-оцінювальний блоки. Встановлено суттєве зростання рівня методологічної готовності здобувачів із 36,1% до 72,2%, що свідчить про якісний перехід від репродуктивного засвоєння знань до дослідницько-орієнтованої діяльності. У цьому контексті кваліфікаційна робота розглядається як самостійний науково-освітній проєкт, спрямований на формування дослідницької автономії майбутнього фахівця. Висновки засвідчують, що системно організований методологічний супровід є ключовою умовою підвищення якості професійної підготовки майбутніх фахівців у галузі фізичної культури. Обґрунтовано доцільність впровадження концепції «наскрізного супроводу», яка охоплює всі рівні вищої освіти, а також необхідність розвитку міжуніверситетських науково-дослідних платформ як цифрових освітніх екосистем для формування професійної спільноти вчителів-дослідників, здатних до інноваційного переосмислення ролі фізичної культури в сучасному суспільстві.