Теоретичні та методичні засади викладання російсько-української війни у вищих військових навчальних закладах - Шостаківська, Надія Михайлівна; Іванніков, Артем Олегович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади викладання подій російсько-української війни у закладах вищої освіти та вищих військових навчальних закладах. Обґрунтовано, що вивчення російсько-української війни сьогодення має специфічний характер, оскільки поєднує академічне осмислення історичних процесів, національно-патріотичне виховання, формування національної ідентичності, критичного мислення, медіаграмотності та психологічної стійкості здобувачів освіти. Проаналізовано конструктивістський, наративний, критичний, емоційно-ціннісний, компаративний, герменевтичний, феноменологічний і соціокультурний підходи до викладання подій війни сьогодення. Наукова новизна дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні інтегративної моделі викладання російсько-української війни у ВВНЗ, яка поєднує історико-аналітичний, травмочутливий, медіаосвітній, ціннісно-громадянський і військово-професійний компоненти. Уточнено педагогічні умови роботи з подіями незавершеного історичного процесу, що безпосередньо пов’язаний із досвідом здобувачів освіти та викладачів.Доведено доцільність інтеграції зазначених підходів у єдину педагогічну модель, що враховує травматичний досвід здобувачів освіти, потребу в безпечному освітньому середовищі, специфіку інформаційної війни та професійну спрямованість підготовки майбутніх військових фахівців. Запропоновано педагогічні умови ефективного викладання: робота з первинними джерелами, усноісторичними свідченнями, медіатекстами, проблемними ситуаціями, порівняльним аналізом і рефлексивними практиками.