Управління навчанням іноземної мови фахівців технологічної та професійної освіти при онлайн-взаємодії у віртуальному освітньому середовищі університету - Лазаренко, Гліб Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
у статті досліджено теоретичні та практичні аспекти управління навчанням іноземної мови фахівців технологічної та професійної освіти при онлайн-взаємодії у віртуальному освітньому середовищі університету. Метою статті є розробка та визначення умов для впровадження моделі ефективного управління навчанням іноземної мови при онлайн-взаємодії у віртуальному освітньому середовищі університету. Методи дослідження: теоретичний аналіз наукових джерел, систематизація, узагальнення, порівняльний аналіз, моделювання. У процесі дослідження проаналізовано сучасні підходи до організації онлайн-навчання іноземної мови у закладах вищої освіти України та світу. У результаті дослідження визначено ключові компоненти процесу управління навчальною діяльністю студентів при онлайн-взаємодії, розроблено модель навчання при онлайн-взаємодії у віртуальному освітньому середовищі університету, виокремлено дидактичні принципи, закономірності та властивості управління навчанням іноземної мови. З'ясовано, що ефективність управління навчанням іноземної мови у віртуальному освітньому середовищі безпосередньо залежить від рівня використання сучасних освітніх технологій, професійної компетентності викладача та організаційно-методичного забезпечення навчального процесу. Проаналізовано використання LMS-платформ, зокрема Moodle, як основного інструменту організації онлайн-навчання. Висновки. Розроблена модель управління навчальною діяльністю при онлайн-взаємодії у віртуальному освітньому середовищі університету базується на синтезі загальної теорії управління та психолого-педагогічної теорії навчальної діяльності. Реалізація суб'єкт-суб'єктних відносин, принципу діалогічності та технології координаційного управління значно покращує узгодженість дій суб'єктів педагогічного процесу та підвищує ефективність навчання іноземної мови. Запропонована модель може бути використана для вдосконалення практики викладання іноземної мови у закладах вищої освіти України.