Інтеграція цифрових технологій у процес формування практичних умінь здобувачів освіти з дисципліни «Устаткування закладів готель-ресторанного господарства» - Огуй, Світлана Володимирівна; Кудря, Оксана Володимирівна; Молчанов, Петро Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті обґрунтовано роль цифрового освітнього середовища як ключового чинника підвищення якості професійної підготовки майбутніх викладачів сфери обслуговування. Визначено його дидактичний потенціал у формуванні професійно-практичних умінь, розвитку технічного мислення та набутті фахових компетентностей здобувачами освіти. Проаналізовано сучасні підходи до цифровізації освітнього процесу, зокрема використання віртуальних лабораторій і технологій 3D-візуалізації, симуляційні технології у викладанні дисципліни «Устаткування закладів готельно-ресторанного господарства». Розглянуто структуру професійно-практичних умінь як систему взаємопов'язаних компонентів: когнітивного, операційно-діяльнісного, технологічного, контрольно-аналітичного та мотиваційно-ціннісного, що у своїй єдності забезпечують сформованість професійної готовності майбутніх фахівців до ефективної діяльності у сфері готельно-ресторанного господарства. Визначено педагогічні умови ефективної інтеграції цифрових технологій у процес формування професійно-практичних умінь здобувачів освіти, серед яких: науково обґрунтований добір цифрових інструментів відповідно до змісту дисципліни, системна інтеграція цифрових технологій у структуру освітнього процесу на засадах змішаного навчання, орієнтація на практикоорієнтовану діяльність. Охарактеризовано дидактичні можливості цифрових інструментів, зокрема їх роль у забезпеченні наочної візуалізації складних технічних процесів, моделюванні реальних виробничих ситуацій, індивідуалізації навчання та організації оперативного контролю знань. Обґрунтовано, що цифровізація освітнього процесу виступає ключовим чинником модернізації професійної освіти у сфері готельно-ресторанного господарства та забезпечує підготовку конкурентоспроможних фахівців, здатних до ефективної професійної діяльності в умовах сучасного технологічного середовища.