Курсова робота як засіб організації та розвитку педагогічних досліджень майбутніх учителів початкових класів - Яковишина, Тетяна В’ячеславівна; Борова, Валентина Євгенівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню ролі та місця курсової роботи як одного з центральних компонентів науково-дослідної діяльності майбутніх учителів початкових класів. Основна мета дослідження полягає в аналізі особливостей організації педагогічних досліджень у процесі професійної підготовки та визначенні педагогічних умов, що сприяють ефективному формуванню дослідницької компетентності здобувачів вищої освіти. Автори прагнуть розкрити потенціал курсової роботи не лише як форми підсумкового контролю, а як стратегічного інструменту розвитку критичного мислення та професійної рефлексії майбутнього фахівця в умовах реалізації концепції Нової української школи. У ході дослідження було використано комплекс теоретичних методів, зокрема системний аналіз наукової літератури для з’ясування сутності педагогічного дослідження, синтез та узагальнення для визначення основних етапів виконання курсових робіт. Застосовано діяльнісний та особистісно орієнтований підходи для вивчення специфіки підготовки вчителя як дослідника, здатного до трансформації освітньої реальності. Також використано метод моделювання для окреслення структури безперервного циклу дослідницької діяльності педагога: від спостереження до впровадження інновацій та перевірки результатів. Результати. У статті встановлено, що курсова робота є фундаментом для формування дослідницької культури, де студент вперше комплексно опановує науковий апарат, етику досліджень та навички аналізу. Визначено п’ять ключових етапів виконання роботи: підготовчий, теоретико-аналітичний, емпіричний, узагальнювально-інтерпретаційний та підсумковий. Доведено, що для вчителя початкових класів дослідницькі вміння (тестування, соціометрія, експеримент) є практичним інструментом для об’єктивної оцінки динаміки розвитку учнів та ефективності нових методик, таких як LEGO-технології чи сторітелінг. Обґрунтовано педагогічні умови ефективності цього процесу: інтеграція досліджень у фахові дисципліни, поетапність завдань, використання цифрових технологій та науково-методичний супровід викладача-наставника. Висновки. Автори доходять висновку, що науково-дослідна діяльність є системоутворювальним чинником підготовки конкурентоспроможного вчителя початкових класів. Виконання курсової роботи забезпечує перехід від репродуктивного засвоєння знань до творчого пошуку та прийняття обґрунтованих рішень на основі наукових даних. Перспективи вдосконалення вбачаються у впровадженні дослідницько-орієнтованого навчання, посиленні академічної доброчесності та залученні студентів до реальних освітніх проєктів у співпраці з закладами загальної середньої освіти.