СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ДІЯЛЬНОСТІ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - Богуш, Максим Борисович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розкрито проблему формування готовності майбутніх учителів початкової школи до професійної діяльності у закладах загальної середньої освіти. Обґрунтовано засадничі теоретичні засади ПП та розроблено структурно-функціональну модель, яка є відображенням взаємозв'язку цільового, теоретичного, змістового, процесуально-технологічного, цифрово-технологічного та результативно-оцінного блоків формування готовності майбутніх педагогів-початківців до фаху. Визначено основні компоненти готовності майбутніх педагогів, зокрема мотиваційно-ціннісний, когнітивний, діяльнісно-операційний, цифрово-компетентнісний та рефлексивний. Виокремлено педагогічні умови ефективної реалізації моделі та запропоновано етапи її запровадження в освітній процес студентів закладу вищої освіти. Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні та розробці структурно-функціональної моделі формування готовності майбутніх учителів початкової школи до професійної діяльності у ЗЗСО та експериментально перевірити її ефективність. Методи дослідження включають аналіз і узагальнення наукових джерел, систематизацію та моделювання. Результати дослідження ‒ розробка структурно-функціональної моделі формування готовності майбутніх учителів до діяльності із визначенням її структурних компонентів та педагогічних умов її реалізації в навчанні здобувачів освіти. Експериментально підтверджено, що впроваджування моделі сприяє підвищенню рівня сформованості професійної готовності студентів, зокрема за всіма визначеними компонентами. Висновки ‒ запропонована модель є ефективним інструментом удосконалення професійної майбутніх учителів початкової школи. Її реалізація забезпечує цілісне формування готовності до педагогічної діяльності та може бути використана в освітньому процесі ЗВО. Перспективи подальших досліджень полягають у розширенні практичних аспектів застосування моделі та її адаптації до сучасних освітніх умов.