Методика оцінювання результатів навчання з історії України учнів старшої школи та студентів коледжів в умовах компетентнісного підходу - Бабічев, Олександр Іванович; Дробишева, Ольга Андріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У сучасних умовах трансформації освітнього простору особливої актуальності набуває проблема вдосконалення методики оцінювання результатів навчання з історії України в закладах загальної середньої та фахової передвищої освіти. Перехід до компетентнісної моделі освіти зумовлює необхідність переосмислення традиційних підходів до контролю навчальних досягнень здобувачів освіти, оскільки сучасна система оцінювання має бути орієнтована не лише на перевірку рівня засвоєння теоретичних знань, а й на визначення здатності здобувачів застосовувати набуті знання в аналітичній, комунікативній та громадянській діяльності. Особливого значення набуває проблема формування історичного мислення, розвитку критичного аналізу історичних подій та здатності до самостійного осмислення суспільно-історичних процесів. Метою статті є обґрунтування методики оцінювання результатів навчання з історії України здобувачів загальної середньої та фахової передвищої освіти в умовах компетентнісного підходу, а також визначення критеріїв, показників і форм реалізації компетентнісно орієнтованого оцінювання. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема методи аналізу, синтезу, порівняння, систематизації, узагальнення наукових підходів та структурно-функціонального аналізу. У результаті проведеного дослідження здійснено порівняльний аналіз традиційного та компетентнісного підходів до оцінювання результатів навчання з історії України, визначено основні критерії оцінювання та рівні сформованості предметних компетентностей здобувачів освіти. Обґрунтовано доцільність використання компетентнісно орієнтованих форм контролю, зокрема проєктних завдань, дискусій, аналізу історичних джерел, кейс-методів та інтерактивних форм оцінювання. Розроблено алгоритм реалізації методики оцінювання результатів навчання, який забезпечує системність, послідовність і практичну спрямованість освітнього контролю. У висновках зазначено, що впровадження компетентнісного підходу сприяє підвищенню ефективності оцінювання, розвитку критичного мислення, формуванню громадянської свідомості та активізації пізнавальної діяльності здобувачів освіти. Доведено, що компетентнісно орієнтована модель оцінювання створює умови для більш об’єктивного визначення навчальних досягнень і забезпечує тісний взаємозв’язок між історичною освітою та сучасними суспільними потребами. Перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням цифрових інструментів оцінювання та адаптацією компетентнісних методик до умов змішаного й дистанційного навчання.