Особливості організації проведення семінарських занять з професійно-орієнтованих навчальних дисциплін при підготовці військових фахівців - Лукашук, Олена Вячеславівна; Ковальчук, Андрій Олексійович; Бархударян, Микола Віталійович; Присяжний, Анатолій Євгенович; Кузнєцов, Олександр Леонідович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Військова сфера є фундаментом стабільності та безпеки суспільства, що обумовлює стратегічну роль військової освіти як невід'ємного елемента загальнодержавної освітньої системи. В умовах сучасної збройної агресії та динамічних змін у формах ведення війни особливої актуальності набуває проблематика модернізації освітнього процесу та пошуку інноваційних підходів до підготовки фахівців у вищих військових навчальних закладах. Метою статті є обґрунтування та визначення пріоритетних шляхів підвищення ефективності проведення семінарських занять із професійно-орієнтованих дисциплін для здобувачів освіти за напрямом підготовки «Радіотехніка». Для досягнення поставленої мети було застосовано поєднання теоретичних методів (системний аналіз наукових джерел) та застосуванням експериментального методу для верифікації отриманих даних у реальних умовах освітнього процесу ВВНЗ. В результаті дослідження у статті проаналізовано проблемні аспекти організації та проведення семінарських занять із дисциплін радіотехнічного профілю. Сформульовано та обґрунтовано пропозиції щодо оптимізації методики викладання професійно-орієнтованих навчальних предметів для здобувачів освіти за напрямом підготовки «Радіотехніка». Висновки. Попри значний дидактичний потенціал семінарів, у практиці їх проведення спостерігаються труднощі, пов'язані з недостатнім рівнем самостійного осмислення матеріалу та низькою дослідницькою ініціативою курсантів. Це зумовлює необхідність наукового пошуку та розробки дієвих механізмів стимулювання евристичної діяльності майбутніх офіцерів, що є стратегічним напрямом підвищення загальної ефективності освітнього процесу в умовах військової освіти. Показано, що необхідність вирішення конкретних інженерних та технічних задач стимулює здобувачів до глибокого аналізу навчального матеріалу та пошуку додаткової фахової інформації. Запропоновано інтегровану модель семінару, яка поєднує переваги дослідницького типу та традиційних методів, і модель оцінювання яка підвищує об'єктивність та достовірність, та забезпечує прозорість контролю знань і умінь майбутніх військових фахівців.