РОЛЬ КОМПЕТЕНТНІСНО ОРІЄНТОВАНИХ ЗАВДАНЬ ПРИ ВИКЛАДАННІ БІОЛОГІЇ ЗА ВИМОГАМИ НУШ. - Бутенко, Наталія Іванівна; Спринь, Олександр Борисович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
В статті розглядається один із способів реалізації вимог, які визначені в Новій українській школі, а саме , компетентнісний підхід в організації освітнього процесу. Виходячи з цього аналіз літературних джерел дав можливість виокремити один із технологічних інструментів цього дидактичного напрямку – це компетентнісно орієнтовані завдання. Авторами розкрита сутність, особливості, підходи до створення таких завдань, основні вимоги та їх розробка в шкільних підручниках з біології, їх роль у формуванні ключових та предметних компетентностей. Зокрема, компетентнісно орієнтовані завдання при вивчені шкільного курсу з біології сприяють виконанню завдань розумового виховання: розвивають критичне та економічне мислення, навички різного роду мислительних операцій. Важливе значення на сьогодні для учнівської молоді має наявність сформованої здоров'язбережувальної компетентності, на що також спрямовані компетентнісно орієнтовані завдання біологічного спрямування. В основу таких завдань вчителі закладають діяльнісний підхід. Учні на таких уроках активно досліджують , співставляють, розв'язують проблемні ситуації. Репродуктивність на таких уроках складає незначний відсоток, адже завдання спрямовані не на відтворення теоретичного здобутку, а на творчу діяльність , на пошук відповіді з допомогою базисних знань. Такі завдання настільки захоплюють учнів, що вони для їх розв'язання виходять за межі програмного матеріалу. Компетентнісно орієнтовані завдання виступають також в ролі самостійної методичної одиниці, яка має свої сталі складники. До них можна віднести – знаннєвий, діяльнісний та ціннісний. Також характерною особливістю цих завдань є те, що необхідна наявність всіх трьох складових предметної компетентності. Вчителі біології , використовуючи зазначені завдання , спонукають учнів на виконання таких мислительних операцій: відбирати необхідну інформацію, виділяти в прочитаному матеріалі, або озвученому вчителем основне, робити висновки та узагальнення, обирати шляхи розв'язку завдань, оцінювати результати, ефективно використовувати набуті знання. Компетентнісно орієнтовані завдання можуть мати міжпредметний зміст, а також пов'язані з життєвим досвідом здобувачів. Результатом використання таких завдань є те, що вивчення шкільного курсу біології спрямоване не тільки на здобуття знань про природу, а й на формування вмінь взаємодіяти з нею, а також усвідомлення навіщо це потрібно, і де це можна використати в своєму житті.