Мотиваційний компонент методологічної компетентності майбутніх фахівців з комп'ютерної інженерії: сутність та особливості формування у процесі професійної підготовки - Матієвський, Володимир Валерійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті обґрунтовано актуальність формування методологічної компетентності майбутніх фахівців із комп'ютерної інженерії в умовах стрімкої цифровізації та динамічних змін глобального ІТ-сектору. Доведено, що професійна успішність сучасного інженера залежить не лише від володіння актуальним технологічним інструментарієм, який швидко застаріває, а передусім від сформованості методологічного фундаменту, що дозволяє здійснювати системний аналіз та стратегічне проєктування складних обчислювальних систем. Визначено сутність поняття «методологічна компетентність» як складного інтегративного утворення особистості, що виходить за межі сукупності технічних знань і навичок. З'ясовано, що цей феномен виступає універсальним механізмом трансформації теоретичної бази у практичну інноваційну діяльність, забезпечує спроможність фахівця ефективно діяти в ситуаціях невизначеності, мінливості сучасного ринку праці. Представлено структуру методологічної компетентності майбутніх фахівців з комп'ютерної інженерії. Виокремлено та схарактеризовано мотиваційний компонент як провідний внутрішній регулятор професійного зростання. Доведено, що саме внутрішні ціннісні орієнтири, пізнавальний інтерес до розв'язання нестандартних інженерних задач та прагнення до інтелектуальної самореалізації є головними рушіями опанування наукових методів пізнання. Проаналізовано психологічне підґрунтя формування мотивації, що спирається на гуманістичні теорії (зокрема А. Маслоу) та праці сучасних українських науковців. Розкрито сутність внутрішніх (пізнавальний інтерес, автономія, професійна суб'єктність) та зовнішніх (кар'єрний успіх, конкурентоспроможність) мотивів навчальної діяльності майбутніх фахівців з комп'ютерної інженерії. Схарактеризовано форми та методи формування мотиваційного компонента в освітньому процесі закладів вищої освіти. Визначено високу ефективність проєктного навчання, гейміфікації, кейс-технологій та проблемно зорієнтованого навчання. Доведено, що використання симуляційних середовищ та впровадження елементів дуальної освіти сприяє інтерналізації мотивації через занурення студента у середовище, що імітує реальні професійні виклики. Зроблено висновок, що методологічна компетентність, підкріплена міцною внутрішньою мотивацією, стає стратегічним ресурсом адаптивності фахівця.