Кейс-метод та метод проєктів у процесі навчання іноземної мови курсантів ЗВВО - Романюк, Вікторія Леонідівна; Іванова, Ольга Сергіївна; Самелюк, Аліна Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена підвищеними вимогами до іншомовної комунікативної підготовки майбутніх офіцерів у міжнародному військовому середовищі. Метою статті є теоретичне обґрунтування та визначення ефективності інтегрованого використання кейс-методу та методу проєктів у навчанні іноземної мови курсантів закладів вищої військової освіти як засобів формування іншомовної комунікативної компетентності. Методи. Застосовано аналіз і узагальнення наукових джерел, порівняльний аналіз педагогічних підходів, систематизацію теоретичних положень та моделювання освітнього процесу. Результати. Встановлено, що кейс-метод і проєктне навчання мають значний дидактичний потенціал, забезпечують діяльнісний характер навчання, сприяють розвитку критичного мислення, автономності, здатності до прийняття рішень і професійної іншомовної комунікації. Доведено, що їх інтегроване застосування поєднує аналітичну та продуктивну діяльність, забезпечує глибше засвоєння мовного матеріалу та його використання у змодельованих професійних ситуаціях. Обґрунтовано доцільність кейс-проєктного підходу з урахуванням специфіки військової освіти, зокрема через моделювання реальних комунікативних ситуацій, розвиток міжкультурної взаємодії та професійного мислення. Визначено педагогічні умови його ефективної реалізації: професійна спрямованість змісту, використання автентичних матеріалів, поєднання індивідуальної та групової роботи, систематичний зворотний зв'язок і інтеграція цифрових технологій у навчальний процес. Висновки. Інтегроване використання кейс-методу та методу проєктів підвищує якість іншомовної підготовки курсантів, формує готовність до професійної взаємодії, сприяє розвитку комунікативної гнучкості та забезпечує ефективне застосування мови у реальних умовах службової діяльності, що відповідає сучасним вимогам компетентнісної освіти та потребам військової практики, підвищує рівень професійної підготовки та ефективність навчального процесу загалом, що має важливе значення для підготовки фахівців сьогодні.