Використання технологій штучного інтелекту в середовищі Google Sheets - Сікора, Ярослава Богданівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
стаття присвячена аналізу технологічних можливостей штучного інтелекту (ШІ) в середовищі Google Sheets та обґрунтуванню перспектив їх використання в освітньому процесі закладів загальної середньої та вищої освіти. Актуальність теми зумовлена стрімкою цифровізацією освіти, зростанням обсягів освітніх даних та недостатньою методичною розробленістю питань практичного використання ШІ саме в середовищі Google Sheets у вітчизняній педагогічній науці. Методологічну основу дослідження становлять аналіз і синтез наукових джерел, систематизація сучасних підходів до використання ШІ в табличних процесорах, порівняльний аналіз функціональних можливостей Google Sheets та альтернативних платформ, а також педагогічне моделювання освітніх сценаріїв. Застосовано системний підхід до класифікації ШI-інструментів і визначення рівнів їх використання в освітньому середовищі. У ході дослідження встановлено, що інтеграція ШІ трансформує табличні процесори у багатофункціональні аналітичні середовища, здатні забезпечувати автоматизовану обробку даних, підтримку прийняття рішень і природномовну взаємодію з інформацією. Визначено основні напрями використання ШІ: автоматизація обробки даних, інтелектуальний аналіз і генерація висновків. Обґрунтовано чотирирівневу класифікацію ШI-інструментів за складністю та доступністю. Виявлено, що використання вбудованих інструментів сприяє персоналізації навчання, розвитку аналітичного та критичного мислення, а також формуванню навичок роботи з даними. Порівняльний аналіз показав конкурентоспроможність Google Sheets серед ШI-інтегрованих табличних платформ за доступністю, функціональністю та інтеграцією з хмарними сервісами. Доведено, що використання штучного інтелекту в середовищі Google Sheets має значний педагогічний потенціал і сприяє підвищенню ефективності освітнього процесу. Водночас ефективна інтеграція таких технологій потребує врахування етичних аспектів, забезпечення академічної доброчесності та захисту даних.