Теоретичне обгрунтування структурно-функціональної моделі технології формування готовності майбутніх учителів біології до еколого-валеологічного виховання учнів основної школи - Блажей, Андрій Сергійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті узагальнено та критично осмислено сучасні теоретичні підходи до побудови моделі, що репрезентує досягнення якісно нового рівня підготовки здобувачів вищої освіти відповідно до суспільного запиту та вимог державних стандартів у сфері професійної освіти. Наголошено, що застосування педагогічного моделювання у процесі формування готовності майбутніх учителів біології до еколого-валеологічного виховання учнів основної школи є важливим чинником підвищення ефективності освітнього процесу. Це зумовлено тим, що моделювання забезпечує цілісне й наочне відображення взаємозв'язків між компонентами педагогічної системи, дозволяє виявити її структурні характеристики, функціональні особливості та закономірності розвитку. Мета статті: обґрунтування та розроблення структурно-функціональної моделі технології формування готовності майбутніх учителів біології до зазначеного виду виховної діяльності. Запропонована модель відображає логічно впорядковану систему взаємопов'язаних блоків: концептуально-цільового, що охоплює соціальне замовлення, мету, завдання та нормативно-правове забезпечення; теоретико-методологічного, який визначає сукупність наукових підходів і принципів організації освітнього процесу; змістово-технологічного, що включає форми, методи, засоби, педагогічні технології, навчальні дисципліни та відповідні педагогічні умови; а також критеріально-результативного, який передбачає визначення компонентів готовності, критеріїв її сформованості, рівнів і кінцевого результату. Робиться висновок, що упровадження в освітній процес розробленої структурно-функціональної моделі формування готовності майбутніх учителів біології до еколого-валеологічного виховання учнів основної школи забезпечує підвищення рівня їхньої професійної підготовки, сприяє цілеспрямованому розвитку екологічної свідомості та валеологічної культури, формуванню необхідних знань, умінь і навичок, а також готовності до ефективної реалізації еколого-валеологічного виховання в практичній педагогічній діяльності, що в цілому підвищує якість освітнього процесу та відповідає сучасним вимогам шкільної освіти.