Цифрові інструменти у навчанні гімнастичних вправ: досвід та виклики дистанційної освіти - Багінська, Ольга Володимирівна; Кривенко, Анатолій Петрович; Синіговець, Василь Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та узагальнення досвіду використання цифрових інструментів у процесі навчання гімнастичних вправ в умовах дистанційної освіти, а також визначення їх дидактичних можливостей, ефективності та основних викликів, що виникають під час організації освітнього процесу. Методи. У дослідженні застосовано комплекс теоретичних і емпіричних методів. Теоретичні методи включали аналіз, синтез, узагальнення та систематизацію наукових джерел з проблем цифровізації освіти, дистанційного навчання та методики викладання гімнастики. Емпіричний компонент представлений педагогічним спостереженням за процесом виконання гімнастичних вправ, що дозволило оцінити рівень сформованості рухових навичок, точність техніки, координацію та самостійність здобувачів освіти в умовах використання цифрових інструментів. Результати. Установлено, що цифрові інструменти відіграють ключову роль у трансформації традиційної методики навчання гімнастичних вправ, забезпечуючи доступ до візуалізованого навчального контенту, можливості самоконтролю та організацію зворотного зв’язку. Доведено, що найбільш ефективним є комплексне використання відеоплатформ, систем відеоаналізу рухів, мобільних додатків та інтерактивних освітніх середовищ. Виявлено, що системи відеоаналізу мають найвищий дидактичний потенціал, оскільки дозволяють здійснювати покадровий аналіз, порівняння з еталонними зразками та корекцію помилок. Водночас інтерактивні платформи забезпечують синхронну комунікацію, а відеохостингові сервіси – формування візуальних уявлень про техніку виконання вправ. З’ясовано, що мобільні додатки доцільно використовувати як допоміжний інструмент для розвитку фізичних якостей і часткового контролю техніки. Окреслено основні виклики дистанційного навчання гімнастики: обмеженість контролю правильності виконання вправ, складність об’єктивного оцінювання, недостатній рівень індивідуалізації, ризики травматизму та зниження мотивації здобувачів освіти. Висновки. Доведено, що ефективність використання цифрових інструментів у навчанні гімнастичних вправ визначається рівнем їх інтеграції у педагогічно обґрунтовані моделі навчання. Обґрунтовано доцільність багаторівневого підходу до використання цифрових технологій – від базових інструментів до високотехнологічних систем аналізу рухів. Встановлено необхідність підвищення цифрової компетентності викладачів і здобувачів освіти, удосконалення методичного забезпечення та створення безпечного освітнього середовища. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробкою адаптивних цифрових систем, впровадженням технологій штучного інтелекту та вдосконаленням дистанційного оцінювання технічної підготовленості.