Методичні підходи до викладання пластичної анатомії у процесі навчання академічного рисунку - Базильчук, Леонід Володимирович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Сучасна мистецька освіта зазнає трансформації під впливом цифровізації, розвитку інтерактивних технологій та переорієнтації освітнього процесу на формування аналітичного й професійно орієнтованого художнього мислення. У цих умовах пластична анатомія набуває особливого значення як фундаментальна складова академічного рисунку, що забезпечує розвиток просторового, конструктивного та аналітичного сприйняття форми, а також формування навичок свідомого формотворення під час зображення людського тіла. Метою дослідження є обґрунтування сучасних методичних підходів до викладання пластичної анатомії у процесі навчання академічного рисунку та розроблення авторського підходу, орієнтованого на інтеграцію конструктивного рисунка, анатомічного аналізу й цифрових технологій. Методологічну основу дослідження становлять методи аналізу й синтезу наукових джерел, порівняльний аналіз сучасних методик викладання, систематизація методичних підходів, а також структурно-логічне моделювання авторського алгоритму навчання. У статті проаналізовано сучасні наукові підходи до викладання пластичної анатомії, інноваційні методики та цифрові технології, що використовуються у процесі навчання академічного рисунку. Визначено основні тенденції трансформації методики викладання пластичної анатомії у сучасній мистецькій освіті, серед яких переорієнтація навчання з копіювання натури на аналітичне формотворення, інтеграція цифрових технологій, індивідуалізація підготовки та міждисциплінарна взаємодія. В результаті дослідження сформовано авторський підхід до викладання пластичної анатомії, що базується на поетапному переході від візуально-аналітичного сприйняття форми до творчої інтерпретації людського тіла через інтеграцію академічного рисунка, пластичного аналізу та цифрових технологій. Запропоновано алгоритм реалізації методики, який охоплює етапи спостереження натури, конструктивної побудови форми, анатомічного моделювання, світлотіньового узагальнення та творчого синтезу. Встановлено, що інтеграція традиційних академічних методів із цифровими засобами візуалізації підвищує наочність навчального процесу, сприяє розвитку професійної візуальної культури та адаптує мистецьку підготовку до сучасних освітніх вимог.