Історія розвитку та сучасна практика використання спортивних настільних ігор у фізичному вихованні здобувачів дошкільної та початкової освіти - Руденський, Ростислав Євгенович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета статті полягає в тому, щоб комплексно проаналізувати історію розвитку, особливості та сучасну практику використання спортивних настільних ігор у фізичному вихованні здобувачів дошкільної та початкової освіти. Для досягнення мети застосовано методи аналізу наукових та навчально-методичних джерел, порівняння, узагальнення, систематизації, а також історико-педагогічний та методичний аналіз досвіду впровадження настільних спортивних ігор у закладах освіти різного типу. У результаті аналізу джерел встановлено, що спортивні настільні ігри відіграють багатофункціональну роль у фізичному вихованні, оскільки одночасно сприяють розвитку рухових навичок, координації, стратегічного та логічного мислення, соціальних та комунікативних умінь, а також психоемоційної стабільності дітей. У дошкільному віці ці ігри формують базові навички взаємодії з однолітками, уваги та координації рухів, у той час як у початковій школі вони поглиблюють навички стратегічного мислення, здатність до планування дій, прийняття рішень у командній роботі та адаптацію до групових ігор. Аналіз методичних підходів засвідчив, що ефективність використання настільних ігор забезпечується поєднанням компетентнісно орієнтованих, практичних, ігрових та інтегрованих методів навчання. Це охоплює використання різноманітних ігрових комплектів, моделей, правил, турнірних форм, а також опору на життєвий досвід та попередній ігровий досвід дітей. Важливими умовами результативності є поетапне засвоєння правил, розвиток логіко-математичних та стратегічних умінь, соціальної взаємодії, кооперації та мотивації до фізичної активності, що формують стійкий інтерес до фізкультури та рухової діяльності. З’ясовано сучасні практики застосування спортивних настільних ігор у закладах дошкільної та початкової освіти, зокрема методик організації турнірів, інтеграції ігор із навчальними завданнями та формування комплексного освітнього середовища для розвитку різних видів компетентностей. Автори підкреслюють, що спортивні настільні ігри не лише розвивають фізичні та когнітивні навички, а й стимулюють творчість, самоконтроль, емоційно-вольову сферу, сприяють соціалізації та формуванню навичок командної взаємодії. Як висновок встановлено, що інтеграція спортивних настільних ігор у фізичне виховання здобувачів дошкільної та початкової освіти забезпечує комплексний розвиток рухових, когнітивних, соціальних та емоційних компетентностей, підвищує мотивацію до навчальної та фізичної діяльності і створює умови для плавного переходу між дошкільною та початковою освітою.