ВИКОРИСТАННЯ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ НАВЧАЛЬНИХ СИСТЕМ ТА СИМУЛЯТОРІВ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ВОГНЕВОЇ ПІДГОТОВКИ В УМОВАХ АДАПТАЦІЇ СТАНДАРТІВ НАТО У БОЙОВІЙ ПІДГОТОВЦІ СИЛ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ УКРАЇНИ - Абрамов, Костянтин Анатолійович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено проблематику інтеграції спеціалізованих навчальних систем та симуляторів у процес вогневої підготовки особового складу сил сектору безпеки та оборони України в контексті адаптації до стандартів НАТО. Проаналізовано типологію тренажерних систем за рівнем імерсивності, зокрема лазерні імітатори двостороннього вогневого контакту (MILES, Skiftech), віртуальні стрілецькі комплекси на проекційних екранах і VR/AR-платформах (EST II, SAGITTARIUS, ISMT), а також комбіновані системи з балістичним зворотним зв'язком (recoil-kit, BlueFire). Здійснено порівняння апаратних платформ, що використовуються в арміях країн НАТО, із вітчизняними розробками, передусім мобільними лазерними системами Skiftech, які інтегруються зі штатною зброєю, ПТРК, ПЗРК, мінометами й бронетехнікою та розгортаються на будь-якому полігоні без спеціалізованої інфраструктури. Досліджено доктринальну рамку індивідуальної підготовки в Альянсі (директива Bi-SC 075-007, концепція Systems Approach to Training), визначено ступінь гармонізації Курсу стрільб Збройних Сил України з натівськими вимогами та виявлено ключовий методологічний розрив між чотирибальною шкалою оцінювання і бінарною моделлю «завдання — умови — стандарт». Обґрунтовано методику тренувального циклу «холостий цикл — симулятор — бойова стрільба» та критерії переходу між етапами, включаючи формування стресостійкості через сценарне моделювання із двостороннім лазерним боєм. Зіставлено системи оцінювання результатів підготовки — автоматичні метрики симуляторів та натівський інструмент After Action Review — із традиційною чотирибальною шкалою українського Курсу стрільб. Верифіковано ефективність тренажерної підготовки через досвід програм JMTG-U, ORBITAL та INTERFLEX в умовах російсько-української війни, проаналізовано проблему переносу навичок із тренажерного середовища в реальний бій. Визначено перспективи впровадження адаптивних тренажерів зі штучним інтелектом, інтеграції симуляторів із системами C4ISR та поширення тренажерних технологій на Національну гвардію, Державну прикордонну службу й правоохоронні органи.