ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ У МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ЗАСОБАМИ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Ковальчук, Володимир Юльянович; Василиків, Іван Богданович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. У статті теоретично обґрунтовано зміст, структуру та педагогічні умови формування культури інформаційної безпеки у майбутніх учителів початкової школи засобами цифрових технологій. Методи. Дослідження спирається на аналіз нормативно-правових документів, наукових праць з проблем цифрової компетентності, медіаграмотності, кібергігієни й безпечного освітнього середовища, а також на методи теоретичного аналізу, синтезу, систематизації, узагальнення та педагогічного моделювання. Результати. Уточнено сутність культури інформаційної безпеки майбутнього вчителя початкової школи як інтегративної професійної якості, що поєднує ціннісне ставлення до безпечної цифрової поведінки, знання про інформаційні ризики, уміння критично оцінювати інформацію, захищати персональні дані, добирати безпечні цифрові ресурси та організовувати навчання молодших школярів на засадах кібергігієни й медіаграмотності. Виокремлено мотиваційно-ціннісний, когнітивний, операційно-діяльнісний, комунікативно-етичний, методичний і рефлексивний компоненти означеної культури; запропоновано етапну модель її формування та критерії оцінювання результатів. Висновки. Доведено, що системне, практико-орієнтоване використання цифрових технологій у професійній підготовці майбутніх учителів початкової школи сприяє їхній готовності захищати учнів від інформаційних ризиків і створювати безпечне цифрове освітнє середовище.