Особливості систем оцінювання фізичної підготовленості в арміях Великої Британії та Сполучених Штатів Америки - Абраменко, Олег Олександрович; Корчагін, Микола Валерійович; Бєліков, Ілля Олегович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті розглянуто важливе для сучасного етапу реформування Збройних Сил України питання - модернізацію системи оцінювання фізичної підготовленості військовослужбовців. Процес модернізації вимагає вивчення, аналізу та імплементації передового досвіду провідних країн-членів Альянсу, зокрема Великої Британії та Сполучених Штатів Америки. Метою дослідження є аналіз сучасних концептуальних засад та інструментів оцінювання фізичної підготовленості військовослужбовців армій США та Великої Британії для визначення перспективних шляхів модернізації аналогічної системи в Збройних Силах України. Методи: вивчення та узагальнення нормативно-правових документів і доктрин підготовки, аналіз результатів практичних досліджень закордонних фахівців, індукція та компаративний аналіз. Результати. Досліджено три ключові концепції, на яких функціонує фізична підготовка в арміях НАТО: «придатність» (physical fitness), «готовність» (physical readiness) та «мобілізація». Встановлено, що провідні країни повністю змістили фокус уваги з абстрактної фізичної придатності на цільову бойову готовність. Детально проаналізовано британську модель тестування, яка включає багаторівневі комплекси Role Fitness Test (RFT) та Soldier Conditioning Review (SCR), спрямовані на перевірку вибухової сили, аеробної та анаеробної продуктивності бійців у стані граничної втоми. Особливу увагу приділено еволюції системи оцінювання в армії США, де застарілий тест APFT (орієнтований виключно на м'язову витривалість) у 2020 році було остаточно замінено на інноваційний комплекс Army Combat Fitness Test (ACFT). Визначено, що структура ACFT (включаючи станову тягу, метання медболу, симуляційний комплекс Sprint-Drag-Carry тощо) безпосередньо корелює з базовими бойовими завданнями воїна (WTBD), такими як евакуація пораненого, штурм урбанізованих територій, тривалі марші з надважким спорядженням та подолання інженерних перешкод. Доведено, що сучасні системи контролю НАТО є диференційованими за віком та статтю, проте повністю уніфікованими за складом вправ, що забезпечує прозорий та об'єктивний моніторинг боєздатності підрозділів. Висновки. Процес реформування систем фізичної підготовки в арміях Великої Британії та США продемонстрував відхід від класичного оцінювання рівня фізичних якостей на користь комплексної атлетичної та військово-прикладної підготовки. Нові тести мають високий рівень валідності, оскільки безпосередньо відображають рухові дії військовослужбовця на полі бою (перенесення вантажів, евакуація, вибухові прискорення). В Збройних Силах України існує нагальна потреба у переході від оцінювання загальних фізичних якостей до визначення функціональної готовності військовослужбовців до виконання конкретних бойових завдань.