МЕТОДИ МОТИВАЦІЇ ДО НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ЗАНЯТТЯХ ХІМІЇ В ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ АСИСТЕНТІВ ФАРМАЦЕВТІВ - Мельник, Оксана Федорівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета. У статті досліджуються методи мотивації до навчальної діяльності, а також визначено головні чинники, які сприяють формуванню мотивації до вивчення хімічних дисциплін. Акцентовано увагу як на теоретичних аспектах, так і на практичному впровадженні зазначених методів в освітній процес. Методи. У процесі дослідження використано методи аналізу наукової літератури, узагальнення та систематизації у вигляді таблиць; метод анкетування, ранжування. Результати. Конкретизовано тлумачення поняття «мотивація», яке визначено як процес, що спрямовує, регулює і активізує діяльність суб'єкта навчання, «професійна мотивація», яка представлена як єдність складових: пізнавальний інтерес до обраної професії, мотивація до вивчення хімічних дисциплін, загальна зацікавленість процесом пізнання; виокремлено пріоритетні мотиви навчальної діяльності здобувачів під час вивчення хімічних дисциплін у процесі професійної підготовки майбутніх асистентів фармацевтів; описано теорію єдності мотивації та навчальної діяльності, дидактичні принципи: професійного спрямування, фундаменталізації, політехнізму, інтеграції, як вирішальні у виборі методів навчання, які формують або посилюють мотивацію до навчальної діяльності та здобуття фаху; наведено перелік таких методів навчання та їх класифікаційні групи: методи формування пізнавального інтересу, методи розвитку позитивного емоційного ставлення до навчання, методи формування обов'язку і відповідальності до навчання, методи психологічного впливу викладача. Висновки. У процесі дослідження дійшли висновку, що для формування мотиваційної сфери майбутніх асистентів фармацевтів, насамперед, слід застосовувати методи, які ґрунтуються на принципі професійного спрямування, та групу методів психологічного впливу викладача на особистість здобувача. Важливе значення має комплексне поєднання методів.