ВПРОВАДЖЕННЯ МЕТОДІВ ІМПРОВІЗАЦІЇ ТА ІГРОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В МУЗИЧНО-ПЕДАГОГІЧНУ СИСТЕМУ КАРЛА ОРФА - Танько, Тетяна Петрівна; Ларіна, Ірина Олександрівна; Доля, Юлія Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета статті полягає у науковому обґрунтуванні теми «Впровадження методів імпровізації та ігрової діяльності в музично-педагогічну систему Карла Орфа» у контексті модернізації сучасної освіти, компетентнісної парадигми та потреби у поєднанні теоретичних положень із практичними механізмами педагогічної діяльності. Предметом аналізу є імпровізаційно-ігрові методи в системі елементарного музикування Карла Орфа, що розглядається як багатовимірний процес, у якому взаємодіють цілі, зміст, методи, організаційні форми, ціннісні орієнтири, способи комунікації та критерії оцінювання результатів. Методи дослідження: теоретичний аналіз, порівняння, систематизація, узагальнення, педагогічне моделювання та інтерпретація сучасних досліджень з музичної освіти. Застосування зазначених методів дало змогу зіставити різні підходи, виявити їхні сильні й проблемні сторони, визначити поняттєве поле дослідження та запропонувати авторську логіку розгортання педагогічного процесу. Результати дослідження полягають у тому, що імпровізація та гра є взаємопов'язаними механізмами активізації музичного мислення, емоційного самовираження, слухової уваги, рухової координації та соціальної взаємодії дитини. Уточнено зміст базових понять, розкрито внутрішні зв'язки між метою, змістом, методами і результатами, визначено умови, за яких досліджуване явище набуває не епізодичного, а системного характеру. Наголошено на значенні рефлексії, поступовості, індивідуалізації, співпраці, методичної підготовленості педагогів та відповідності навчальних дій реальним потребам здобувачів освіти. Висновки. Упровадження методів імпровізації та ігрової діяльності потребує поетапної організації: від ритмізованого мовлення і руху до інструментального ансамблю, від наслідування до варіювання, від індивідуальної проби до групової композиції. Перспективи подальших досліджень пов'язані з емпіричною перевіркою запропонованих положень, розробленням діагностичного інструментарію, створенням методичних матеріалів і вивченням ефективності моделі в різних освітніх середовищах.