Формування академічної доброчесності здобувачів вищої освіти у сучасному університетському середовищі КНР - Жень, Фушен (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Мета: теоретичне обґрунтування проблеми формування академічної доброчесності здобувачів вищого освіти у КНР та аналіз сучасних підходів до розвитку академічної культури у китайському університетському середовищі. Методи. Було використано комплекс взаємопов'язаних методів: аналіз, синтез, узагальнення та систематизацію наукової літератури для обгрунтування теоретичних засад академічної доброчесності; порівняльно-аналітичний метод для виявлення особливостей формування академічної доброчесності в університетському середовищі КНР. Результати. Було проаналізовано сучасні підходи до розуміння академічної доброчесності у науковому просторі КНР, яка розглядається як складне багатовимірне явище, охоплює систему морально-етичних принципів, академічних норм і моделей поведінки й регулює освітню, науково-дослідницьку діяльність учасників освітнього процесу. Визначено особливості її формування в освітньому середовищі КНР: поєднання механізмів академічного регулювання з традиційними морально-етичними цінностями китайського суспільства, орієнтація на формування особистісної академічної відповідальності студентів. Виявлено чинники, що гальмуют розвиток академічної доброчесності: висока академічна конкуренція, низький рівень підготовленості до науково-дослідницької діяльності, ризики, пов'язані з розвитком цифрових інформаційих технологій. Представлено освітні практики забезпечення академічної доброчесності у вишах КНР: впровадження курсів з академічної доброчесності до змісту освіти, нормативне регулювання, використання цифрових технологій моніторингу академічної діяльності. Висновки. Система формування академічної доброчесності у КНР характеризується комплексним поєднанням морально-ціннісного, освітнього, організаційного та технологічного компонентів. Ефективність цього процесу значною мірою залежить від рівня розвитку академічної культури освітнього середовища вишу, системності просвітницької роботи в ньому, інтеграції сучасних механізмів академічного контролю у діяльність закладів вищої освіти.