Система корекційно-профілактичних заходів оптимізації біомеханіки опорно-рухового апарату юних спортсменів - Лі, Ханьцін; Довганінець, Олег Леонідович; Усиченко, Віталій Вікторович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
Проблема оптимізації біомеханічного статусу юних спортсменів зумовлена зростанням поширеності перевантажувальних ушкоджень і постуральних дисфункцій. Її актуальність визначається необхідністю впровадження інтегрованих технологій, що поєднують спортивне тренування з превентивною корекцією біогеометричного профілю постави. Своєчасні корекційно-профілактичні заходи розглядаються як чинник збереження соматичного здоров'я, підвищення рухової економічності та забезпечення спортивного довголіття. Метою даної статті є визначення теоретико-методологічних основ корекційно-профілактичної технології оптимізації біомеханіки опорно-рухового апарату юних спортсменів, що включає систематизацію наявних підходів, обґрунтування компонентів технології та виділення ключових механізмів її впливу на формування правильної постави і функціональної стабільності рухового апарату. Методи дослідження. У роботі використано аналіз науково-методичної літератури з проблем спортивної медицини, фізичної культури та кінезіології; синтез і узагальнення наукових даних щодо корекції порушень постави та оптимізації біомеханіки опорно-рухового апарату. Застосовано порівняльний (компаративний) аналіз для оцінки ефективності різних підходів і методик корекційно-профілактичної спрямованості. Використано також методи систематизації та класифікації для групування корекційних вправ і оздоровчих практик (стретчинг, тайцзі, цигун, вправи з фітнес-обладнанням) та їх розподілу за типами постуральних порушень (кругла, плоска, сколіотична постава). Результати. У межах даного дослідження центральне місце відведено корекційно-тренувальному блоку, який розглядається як ключовий виконавчий елемент цілісної системи корекційно-профілактичних заходів. Наукова концепція блоку базується на принципах керованої біомеханічної трансформації опорно-рухового апарату юних спортсменів. Блок інтегрує в собі засоби диференційованого впливу, спрямовані на редукцію постуральних девіацій та оптимізацію міжланкової координації. Функціональна спрямованість корекційно-тренувальних впливів реалізується через поєднання стабілізаційних технік, методів нейром'язової активації та східних оздоровчих практик, що забезпечує сталий кумулятивний ефект у формуванні раціональної архітектоніки тіла на фоні інтенсивного спортивного вдосконалення. Висновки. Встановлено, що ефективність підготовки юних спортсменів значною мірою залежить від рівня постурального контролю, міжм'язової координації та раціональності рухових стереотипів, які піддаються корекції засобами комплексного впливу. Розроблена система корекційно-профілактичних заходів (стабілізаційний, нейром'язовий, корекційний і координаційний компоненти) забезпечує оптимізацію біомеханіки опорно-рухового апарату, покращення рухових патернів і підвищення ефективності моторного контролю. Її впровадження сприяє профілактиці порушень постави та зростанню рівня фізичної і техніко-тактичної підготовленості спортсменів.