Вплив занять хоровим співом на емоційне благополуччя, соціальну адаптацію та академічну мотивацію дітей - Качалова, Катерина (Педагогічна Академія: наукові записки, 2026)
У статті досліджено хоровий спів як педагогічну практику, що сприяє емоційному благополуччю, соціальній адаптації та академічній мотивації дітей. На основі наративного огляду сучасних досліджень у сфері музичної освіти, вікової психології, мистецького навчання та соціально-емоційного розвитку систематизовано основні механізми впливу хорової діяльності на дитячий розвиток. Розглянуто емоційну саморегуляцію через вокальне самовираження, формування відчуття належності через колективне виконання, розвиток дисципліни та уваги через репетиційну структуру, а також посилення академічної мотивації через досвід відповідальності, впевненості та публічного результату. Запропоновано тривимірну модель хорово-педагогічного впливу, що поєднує емоційний, соціальний і мотиваційний компоненти. Особливу увагу приділено дітям в іммігрантському, переміщеному та громадсько-освітньому середовищі, де хор може виконувати функцію безпечного простору для культурного самовираження, інтеграції та підтримки. Стаття не містить нового польового дослідження, але пропонує практичну педагогічну рамку для музичних педагогів, хорових керівників, шкіл, церковних і громадських організацій, які працюють із дітьми та підлітками.