Еволюція методів навчання в контексті цифрової трансформації освіти - Чубенко, Валентина Анатоліївна; Боть, Людмила Петрівна; Лиходєєва, Ганна Володимирівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
: Мета статті – проаналізувати вплив цифрових технологій на трансформацію традиційних методів навчання. Для досягнення мети використано комплекс загальнонаукових методів дослідження: теоретичний і порівняльний аналіз, синтез та узагальнення. У результатахдослідження з’ясовано, що цифрові технології в освітньому процесі сприяють покращенню комунікації між учасниками та забезпечують нові можливості для доступу до високоякісного освітнього контенту. Визначено ключові переваги цифровізації освіти, до яких належать формування мобільності особистості, посилення мотивації до самоосвіти та саморозвитку, навчання в найбільш зручних умовах, побудова індивідуальної освітньої траєкторії. Використання різноманітних освітніх програм і додатків сприяє більш інтерактивному й гнучкому процесу навчання. Технологічний прогрес сприяв розвитку дистанційної освіти, яка забезпечує легкий доступ до всіх навчальних ресурсів і дозволяє учасникам освітнього процесу зручно взаємодіяти один з одним. Така форма освіти в Україні є особливо актуальною сьогодні, оскільки забезпечує безперервний доступ до навчання в умовах воєнного стану. Цифрові технології суттєво змінили методи навчання, трансформуваши традиційні підходи, такі як друковані підручники й письмові вправи, на інтерактивні ресурси. Розглянуто деякі з найбільш популярних цифрових інструментів для організації навчання та створення навчального матеріалу. Завдяки використанню адаптивних освітніх систем і цифрових інструментів стало можливим забезпечення персоналізованого навчання. Ключову роль у розвитку персоналізованого навчання в сучасному світі відіграє технологія штучного інтелекту. Інтеграція штучного інтелекту в освіту може допомогти розв’язати проблеми, які виникають у процесі застосування традиційних методів навчання. У висновках зазначено, що цифровізація освіти значно вплинула на методи навчання, відкривши нові можливості для персоналізації та інтерактивності освітнього процесу. Водночас упровадження цифрових технологій вимагає обдуманого й стратегічного підходу з боку викладачів та закладів освіти для забезпечення максимальної ефективності навчання.