Нові підходи до засвоєння практичних навичок при вивченні дисципліни «акушерство та гінекологія» - Андрієць, Анатолій Володимирович; Семеняк, Аліна Вікторівна; Андрієць, Оксана Анатоліївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
У відповідності до сучасних освітніх стандартів та підходів, значна увага приділяється саме практичній підготовці здобувачів освіти, яка виходить за рамки традиційного навчання та включає інноваційні технології й симуляційні методи. Це дозволяє здобувачам освіти не тільки засвоювати теоретичні знання, а й активно вдосконалювати практичні навички в умовах, що максимально наближені до реальних. Особливо це стосується галузі гінекології та акушерства, де кожна практична навичка може мати критичне значення. Використання сучасного медичного симуляційного обладнання та інтерактивних методик навчання сприяє формуванню високої кваліфікації майбутніх лікарів, готових ефективно реагувати на виклики сучасної медичної практики. Це, у свою чергу, сприяє підвищенню загальної якості медичних послуг та забезпечує високий рівень професійної підготовки. Авторами акцентовано, що пошук, розробка та впровадження нових засобів навчання є пріоритетним напрямком у роботі викладача. Випускник медичного закладу вищої освіти повинен володіти основними практичними навичками, як для надання невідкладної допомоги, так і для профілактики різноманітних захворювань та ускладнень. Наголошено, що сучасні умови вимагають від випускника більше зусиль, потребують більше часу для підготовки, саме тому розроблення способів засвоєння практичних навичок є актуальним питанням. Навички можна набути тільки в умовах лікувальних закладів чи навчально-тренінгових центрів симуляційної медицини. Повноцінне та якісне засвоєння практичних навичок сприятиме якісній роботі лікаря, оскільки розширює світогляд, надає впевненості у прийнятті рішень. Досконале опанування практичними навичками сприяє своєчасному і грамотному наданню допомоги при гінекологічній патології, але засвоєння деяких практичних навичок в гінекології, особливо дитячого та підліткового віку, має ряд особливостей, і їх виконання в умовах стаціонару є не завжди можливим. До таких навичок належить гінекологічний огляд, бімануальне вагінальне та ректальне дослідження, особливо у підлітків. Частина навичок виконується у лікувальних закладах з використанням медичного обладнання та інструментів для надання медичної допомоги. Це практичні навички огляду шийки матки, бімануального, зовнішнього та внутрішнього акушерського дослідження, зупинки гінекологічної кровотечі. Інша група навичок – це доведення до автоматизму алгоритму невідкладної медичної допомоги. Викладачами розглянуто шляхи подолання проблеми засвоєння практичних навичок, наведено результати впровадження нових методів вивчення та відпрацювання практичних навичок з гінекології у здобувачів освіти 4 та 6 курсів спеціальності «Медицина», які вивчають дисципліну «Акушерство та гінекологія».