Використання інтегрованого навчання на заняттях з практичного курсу англійської мови - Бутова, Віра Олександрівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Метою статті є аналіз використання інтегрованого навчання та викладання англійської мови як іноземної для студентів педагогічних закладів вищої освіти зокрема, підходів до використання такого виду навчання на заняттях з практичного курсу англійської мови та аналіз його результативності. Методи дослідження. В статті використано основні загальнонаукові та лінгвістичні методи: дедукція та індукція ‒ при опрацюванні теоретичного та фактичного матеріалу; описовий було використано для узагальнення наукових положень з досліджуваної проблеми; наукового аналізу в процесі дослідження особливостей та ефективності застосування інтегрованого навчання англійської мови; елементи лінгвістичного підходу були застосовані для характеристики практичних завдань інтегрованого характеру. Результати дослідження. Досліджено використання інтегрованого підходу в навчальному процесі, зокрема, для викладання практичного курсу англійської мови для студентів ЗВО. У статті обґрунтовується доцільність використання інтегрованого навчання у процесі викладання практичного курсу англійської мови. Наголошується на важливості такого підходу до навчання з метою розвитку загальноосвітніх компетентностей студентів та досягненні ними кращого розуміння навчального матеріалу в загальному навчальному контексті. Висновки. Аналіз теоретичних джерел з інтегрованого навчання студентів ЗВО англійської мови засвідчив, що проблема є достатньо дослідженою в різних аспектах. Що ж до системності його застосування в освітньому процесі, можна зробити висновок про необгрунтовано недостатній рівень. Сучасна освіта ставить на меті створення умов навчання, які сприяють всебічному розвитку особистості здобувача освіти. Методика інтегрованого навчання може бути цікавим і корисним доповненням до традиційного навчання студентів Проблемне навчання передбачає зміни у структурі заняття, де значна роль відводиться іншим предметам на доповнення до англійської мови, коли вона стає не лише метою, але і інструментом навчання.