Вплив інтеграції технологій віртуальної реальності та штучного інтелекту на формування цифрової грамотності серед здобувачів мистецької освіти - Цой, Микола Павлович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Швидкий розвиток технологій віртуальної реальності (VR) та штучного інтелекту (ШІ) відкрив інноваційні можливості в різних галузях освіти, зокрема й у мистецькій освіті. Завдяки цим технологіям можна суттєво покращити процес формування цифрової грамотності серед здобувачів освіти, надаючи їм необхідні навички, щоб успішно працювати у цифровому світі, який керується сучасними технологіями. Метою статті є аналіз впливу синергії віртуальної реальності та штучного інтелекту на формування цифрової грамотності в здобувачів мистецьких освітніх програм. Методи: аналізу наукової літератури, узагальнення, систематизації, порівняння. Результати дослідження свідчать, що інтеграція віртуальної реальності та штучного інтелекту в мистецьку освіту істотно підвищує рівень цифрової грамотності здобувачів освіти. Імерсивна природа віртуальної реальності дозволяє здобувачам глибше взаємодіяти з цифровими інструментами, тоді як додатки на основі штучного інтелекту забезпечують індивідуальний освітній процес, розвиваючи критичне мислення та навички розв’язання завдань. Здобувачі освіти мають більшу здатність використовувати цифрові концепції у творчих процесах, що свідчить про те, що ці технології не лише підвищують технічну компетентність, а й сприяють інноваціям у створенні творів мистецтва. Разом VR і AI створюють синергетичний освітній досвід, який є водночас захопливим і адаптивним, забезпечуючи здобувачів освіти цифровими навичками. Висновки. Інтеграція технологій віртуальної реальності та штучного інтелекту в мистецьку освіту відкриває нові можливості для розвитку цифрової грамотності серед здобувачів освіти. Такі інструменти сприяють створенню більш інтерактивного та цікавого освітнього середовища, де здобувачі можуть експериментувати з новими медіа, вдосконалювати свої технічні навички та розвивати критичне розуміння цифрових екосистем. Зважаючи на те, що цифрова грамотність стає дедалі важливішою як в освітньому, так і в професійному контекстах, для мистецьких освітніх програм важливо й надалі досліджувати та впроваджувати ці технології, щоби підготувати здобувачів освіти до майбутнього.