Смуга укриттів та перенесення поранених як засоби військово-історичної реконструкції на уроках фізичної культури - Леус, Степан Олегович; Боднар, Іванна Романівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
На третьому році московсько-української війни, питання підготовки молоді до захисту України потребує особливої уваги та розробки. На сьогодні існує ряд методик та організацій, які використовують вправу з доланням смуг перешкод та перенесенням поранених. Крім того, в школах викладається профільний предмет «Захист України», в програмі якого є вправи за схожим напрямом. Метою дослідження було експериментально перевірити ефективність програми фізичного виховання із застосуванням засобів військово-історичної реконструкції за результатами виконання тестових вправ з долання смуги укриттів та перенесенням пораненого. Матеріали і методи. Провели педагогічний експеримент. Учнів старших класів (n=30) поділили на контрольну (КГ) та експериментальну групи (ЕГ) по 15 осіб у кожній. Провели два тестування – на початку і після завершення програми. При обробці даних були використані методи математичної статистики. Основні результати дослідження. Під впливом авторської програми спостерігали позитивні зміни показників долання смуги укриттів у старшокласників, звертаючи увагу на новизну вправи для ФВ. У тестовій вправі, перенесення пораненого та передача його через «вікно» - результати ЕГ достовірно (р<0,01-0,001) зросли, тоді як в КГ – характеризувалися тенденцією до покращення. У вправі прийом пораненого через «вікно» та перенесення його, за результатами тестових вправ хлопці і дівчата ЕГ достовірно (р<0,05) відрізнялися (або наближалися до границь достовірності) від учасників КГ. Це свідчить про те, що наша програма ФВ із застосуванням засобів історичної реконструкції більш ефективна, ніж традиційна. Запропоновані вправи перенесення пораненого додали новизну у випадку передачі пораненого через перешкоду, що вимагало координації дій між учасниками ти силового навантаження для учнів. Нова вправа смуги укриттів, яку раніше ніхто не застосовував. Запроваджена нова перешкода у вигляді імпровізованого «вікна», яка вимагає складної координації учнів при передачі пораненого. Висновки. Експериментальна програма ФВ із використання засобів військово-історичної реконструкції більш позитивно позначається на результатах долання смуг укриттів та перенесення поранених, ніж традиційна.