Досвід формування полікультурної компетентності в ЗВО Європи та США: можливості реалізації в Україні - Глухота, Віталій Олександрович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
У статті розглянуто досвід формування полікультурної компетентності у закладах вищої освіти (ЗВО) країн Європи та США з акцентом на можливості його адаптації в українському освітньому середовищі. Полікультурна компетентність визначається як комплекс навичок, знань і вмінь, які сприяють міжкультурній взаємодії, розвитку толерантності та інтеграції у багатокультурне середовище. Аналізуються провідні методи та освітні практики, що застосовуються в європейських та американських університетах, зокрема, програми міжкультурних обмінів, інтерактивні навчальні курси, а також дистанційні освітні технології. З’ясовано, що в Україні основними проблемами є відсутність стандартизованих підходів для оцінювання рівня полікультурної компетентності та недостатня підготовка викладачів до роботи в багатокультурних аудиторіях. Підкреслено необхідність адаптації міжнародного досвіду до національних реалій, зокрема шляхом розробки нових програм підготовки викладачів, інтеграції курсів з міжкультурного спілкування та реалізації програм академічної мобільності для студентів. У статті пропонується модель впровадження полікультурної освіти, що враховує український контекст, потреби студентів та глобальні тренди. Акцентовано на важливості розвитку дистанційного та інтерактивного навчання, що забезпечить доступ до міжкультурного досвіду для студентів, незалежно від їхнього місця проживання. Окрім цього, стаття містить рекомендації щодо створення нормативно-правової бази для підтримки полікультурної освіти в Україні та її узгодження з міжнародними стандартами вищої освіти.