Аналіз психологічного виміру свідомості особистості в контексті застосування інформаційно-комунікаційних технологій та освітньої модернізації: перспективи на основі європейського досвіду - Хренова, Вікторія Валеріївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2023)
Анотація: Сучасні вимоги до підготовки фахівців вимагають впровадження новітніх технологій у сфері освіти. Метою даного дослідження є аналіз процесів формування психології свідомості особистості при активному використанні інформаційно-комунікаційних технологій та трансформацій у сфері освіти, зокрема в країнах Європейського Союзу. Для досягнення цієї мети були застосовані методи аналізу та синтезу, що дозволило спочатку розглянути основний предмет дослідження як декілька менших частин, а саме: використання інформаційно-комунікаційних технологій у сучасній європейській освіті та його вплив на індивідуальний психологічний стан освітян. Наступним етапом було об'єднання цих окремих частин на основі вказаних методів та формування власних спільних висновків. Серед інших важливих загальнонаукових теоретичних методів були використані контент-аналіз, системний та аксіологічний, прогностичний, порівняльний методи дослідження. У результаті проведеного дослідження було визначено, що використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) може виявитися корисним для країн, що перебувають у стані розвитку та впроваджують вестернізацію в системи освіти. Цифрова революція та прогрес ІКТ у європейській освіті дозволяють ефективно формувати нові знання, сприяють розвитку творчих та креативних можливостей, а також забезпечують збереження, поширення та доступ до знань. Використання різноманітних інтерактивних платформ, онлайн-курсів, мультимедійних ресурсів та інших цифрових інструментів сприяє створенню різноманітних та насичених навчальних середовищ, які сприяють розвитку критичного мислення, самостійності та інноваційних здібностей здобувачів освіти. Втім, інформаційно-комунікативні технології також стали об'єктом дослідження з виявленням позитивних та негативних сторін, серед яких – деструктивний вплив на формування психології особистості. Також доведено, що присутність та доступність інформації не гарантують належне формування знань на рівні індивідуальної особистості. У висновках наголошено, що для оптимізації використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у сучасному освітньому процесі рекомендується впровадження штучного інтелекту та розвиток глибокої цифрової компетентності серед педагогічного персоналу.