Інноваційні освітні процеси в цифрову епоху: наукові підходи, виклики та міжнародний досвід - Кдирова, Інеш Осербаївна; Смєтова, Алмагуль Амантаївна; Джулдієва , Ольга Іванівна; Мирошниченко, Олександр Миколайович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2024)
Метою цього дослідження є систематизація та аналіз сучасних наукових підходів до організації інноваційних освітніх процесів в умовах цифровізації суспільства, визначення ключових напрямів для адаптації цих підходів в освітніх системах. Методологія включає наукові методи порівняльного та системного аналізу літературних джерел для дослідження інноваційних процесів з огляду на інтеграцію цифрових технологій в освіту, а також методи синтезу для узагальнення основних підходів до модернізації освіти. Результати аналізу виявили наукові підходи та основні тенденції впровадження цифрових технологій в освітню систему на основі прикладів з міжнародного досвіду та засвідчили позитивний вплив інтерактивних технологій на підвищення ефективності засвоєння знань здобувачами освіти. Дослідження також визначає проблематику, пов’язану із адаптацією цих технологій до освітніх систем різних країн, зокрема з урахуванням технічних та соціокультурних факторів. Важливим викликом є недостатнє технічне забезпечення, що може обмежувати використання інтерактивних технологій, а також потреба у фаховій підготовці педагогів для ефективного застосування цифрових інструментів у навчальному процесі. Новизна дослідження полягає у формуванні системного підходу до впровадження цифрових інновацій у сучасну освіту, що включає рекомендації для успішної імплементації методів та технологій у різних контекстах освітньої діяльності. Визначено також ряд викликів, пов’язаних з адаптацією цих технологій до освітніх систем різних країн, зокрема з урахуванням технічних та соціально-культурних особливостей. Рекомендації визначають необхідність інтеграції технологій з урахуванням індивідуальних освітніх потреб, розвитком компетентностей здобувачів освіти та врахуванням соціокультурних умов. Окремо акцентується на необхідності розробки нових методик оцінювання результатів навчання, що відповідають сучасним викликам освітнього середовища. Питання забезпечення якісного доступу до цифрових ресурсів і розвиток компетентностей у сфері інформаційної безпеки стають дедалі актуальнішими для успішного впровадження цифрових інновацій. Подальші дослідження будуть спрямовані на підвищення ефективності окремих цифрових технологій у конкретних освітніх середовищах, а також розробку методик для оцінювання результатів навчання студентів, з урахуванням адаптації цих методик до різноманітних культурних і технічних контекстів.