Методи симуляційного навчання для розвитку практичних навичок у студентів стоматологічних факультетів України - Дікова, Інна Гарольдівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності підготовки студентів стоматологічних факультетів через упровадження сучасних симуляційних методів, які гарантують безпечне середовище для розвитку практичних навичок. Симуляційне навчання визнається основним інструментом для вдосконалення освітнього процесу й забезпечення відповідності сучасним професійним вимогам. Мета роботи полягає у визначенні ефективності сучасних симуляційних методів, оцінюванні їхнього впливу на розвиток практичних навичок здобувачів освіти та обґрунтуванні рекомендацій щодо вдосконалення цих методів в умовах української стоматологічної освіти. У статті використано методи аналізу наукової літератури, порівняння міжнародного досвіду, а також синтезу практичних даних, що дозволило забезпечити об’єктивність отриманих результатів. У результатах дослідження доведено, що основними симуляційними технологіями в українській стоматологічній освіті є фантомні класи, технології віртуальної реальності та цифрові платформи. Ці методи сприяють формуванню базових технічних навичок і складних клінічних маніпуляцій, але їхнє впровадження залишається нерівномірним, що обмежується недостатністю технічних ресурсів. Аналіз міжнародного досвіду свідчить про необхідність інтеграції симуляційних методів як системного підходу, спрямованого на підвищення рівня професійної підготовки. У висновках дослідження підтверджено, що створення національних симуляційних центрів, розробка освітніх програм для викладачів та адаптація навчальних планів до міжнародних стандартів є важливими для вдосконалення освітнього процесу. Подальші дослідження можуть стосуватися оцінювання довгострокового впливу цих технологій, розроби нових сценаріїв симуляційного навчання та використання штучного інтелекту для персоналізації освітнього процесу. Підсумовано, що симуляційне навчання має потенціал значно підвищити рівень підготовки здобувачів вищої медичної освіти, забезпечуючи їхню конкурентоспроможність на міжнародному рівні.