Використання інноваційних підходів до впровадження ідей сталого розвитку в дошкільній та початковій освіті - Маляр, Любов Василівна; Шикітка, Галина Миколаївна; Милян, Жанна Іванівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Метою дослідження є аналіз інноваційних підходів до впровадження ідей сталого розвитку в дошкільну та початкову освіту. У центрі уваги питання адаптації STEM-методик, використання цифрових технологій, інтеграції принципів інклюзивної освіти, а також розробка практичних рекомендацій для забезпечення ефективності освітнього процесу. Методи. Для досягнення поставленої мети використовувалися міждисциплінарний підхід, який поєднує педагогічні та соціологічні методи дослідження, аналіз літератури та емпіричні методи, включаючи спостереження й аналіз освітніх практик. Основна увага приділялась інтеграції сучасних цифрових технологій та методів STEM у дошкільну й початкову освіту. У результатах дослідження з’ясовано, що інтеграція принципів сталого розвитку в освітній процес стимулює формування екологічної свідомості, соціальної відповідальності й навичок критичного мислення в здобувачів дошкільної та початкової освіти. Адаптація STEM-методик сприяє розвитку дослідницьких і творчих здібностей, а також забезпечує доступ до інтерактивного навчання. Використання цифрових платформ розширює можливості для моніторингу освітнього процесу й створення інтерактивних завдань. Водночас розробка міждисциплінарних завдань забезпечує цілісний підхід до формування в здобувачів освіти розуміння принципів сталого розвитку. У висновках доведено ефективність використання інноваційних підходів у впровадженні ідей сталого розвитку. Розроблені рекомендації спрямовані на вдосконалення освітнього процесу через інтеграцію тематичних ігор, міждисциплінарних проєктів і STEM-методик. Однак результати вказують на потребу в подальшому вивченні впливу цифрових технологій на формування компетенцій сталого розвитку, а також у розробці спеціальних методик для активізації екологічної свідомості здобувачів. Подальші дослідження мають бути зосереджені на адаптації наявних освітніх інструментів до потреб здобувачів освіти дошкільного та молодшого шкільного віку.