Використання сучасних гімнастичних приладів і тренажерів у оздоровчому плаванні підлітків - Півень, Олександр Пилипович; Поліщук , Віталій Валентинович; Горбенко, Микола Іванович (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено значення використання гімнастичних приладів та тренажерних пристроїв у процесі оздоровчого плавання підлітків. Обґрунтовано, що цілеспрямоване застосування таких засобів сприяє покращенню фізичного розвитку та зміцненню здоров'я підлітків. Розглянуто особливості різних видів тренажерів та їх вплив на організм. Метою роботи є систематизація та демонстрація можливостей ефективного використання тренажерів і гімнастичних приладів для підвищення оздоровчого ефекту плавання серед підлітків. У дослідженні використані методи аналізу наукових джерел, узагальнення теоретичних і емпіричних даних, досліджень, а також моделювання оздоровчого процесу у плаванні.Основні результати свідчать про значний вплив використання гімнастичних приладів і тренажерів у системі фізичного виховання підлітків. Це є ефективним засобом розвитку фізичних якостей і моторних навичок з урахуванням їхнього рівня фізичної підготовленості. Такий підхід дозволяє індивідуалізувати процес навчання, сприяючи гармонійному фізичному розвитку дітей. Використання гімнастичних приладів і тренажерів має такі переваги: забезпечення різноманітності рухової активності, створення безпечних умов для розвитку фізичних якостей, а також підвищення інтересу до занять фізичною культурою.Аналіз питання свідчить, що сучасне оздоровче плавання є ефективною і необхідною системою засобів, які вибірково впливають на організм в умовах водного середовища. Основними компонентами оздоровчого плавання є дистанційне плавання, засоби рекреації, основні форми діяльності, а також нові види рухової активності.Використання гімнастичних приладів і тренажерів додає «інтелектуальний» елемент до навчального процесу, що оптимізує застосування принципів активності й усвідомленості, підвищуючи ефективність і щільність занять. Завдяки тренажерам можна значно урізноманітнити тренувальний процес, забезпечити спрямований вплив на конкретні групи м’язів, що особливо важливо під час занять із використанням засобів оздоровчого плавання. Висновки. Використання гімнастичних приладів і тренажерів у поєднанні із засобами оздоровчого плавання відіграє ключову роль у розвитку фізичних якостей підлітків. Раціональна методична організація вправ із використанням гімнастичних приладів і тренажерів сприяє підвищенню рівня фізичної активності, формуванню стійкої мотивації до здорового способу життя та всебічному фізичному розвитку школярів.