Вплив дистанційної освіти на професійну підготовку здобувачів вищої освіти - Сидоренко, Лілія Миколаївна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Мета статті полягає у вивченні впливу дистанційної освіти на професійну підготовку здобувачів вищої освіти, зокрема на формування необхідних для майбутнього фахівця компетентностей. Для досягнення поставленої мети було використано такі методидослідження: аналіз наукових джерел, порівняльний аналіз, синтез та узагальнення. Результатидослідження показали, що дистанційне навчання – це процес навчання, який передбачає активну взаємодію між здобувачем освіти та викладачем за допомогою цифрових інструментів. Основною перевагою дистанційного навчання для здобувачів вищої освіти є його гнучкість і забезпечення індивідуального темпу освітнього процесу з будь-якої точки світу й у будь-який час. Проте існують і певні виклики цієї форми навчання, зокрема технічні труднощі, обмежена інтерактивність, когнітивне перевантаження. З метою підвищення якості професійної підготовки здобувачів вищої освіти в умовах дистанційного навчання рекомендовано впроваджувати інтерактивні та мультимедійні технології, які сприяють активній участі здобувачів освіти в освітньому процесі. Крім того, важливо розробити ефективні системи підтримки та мотивації здобувачів вищої освіти, забезпечити регулярний зворотний зв’язок із викладачами, а також інтегрувати практичні завдання й проєкти, що імітують реальні професійні ситуації. Важливим аспектом ефективного дистанційного навчання є належна підготовка професорсько-викладацького складу, який має постійно займатися самоосвітою, підвищувати кваліфікацію й проходити атестацію. У висновках зазначено, що інтеграція дистанційних технологій навчання в систему вищої освіти є надзвичайно важливою для забезпечення безперервності освітнього процесу, особливо в кризових умовах. Для підвищення ефективності дистанційного навчання необхідно вдосконалювати методики викладання, розширювати використання інноваційних технологій і посилювати технічну підтримку всіх учасників освітнього процесу.