Вплив інноваційних мотиваційних програм на навчальні досягнення студентів медичних закладів вищої освіти - Мельник, Надія Степанівна; Лоскутова, Тетяна Олександрівна; Волошенюк, Тетяна Василівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У статті досліджено вплив інноваційних мотиваційних програм на академічні досягнення здобувачів вищої медичної освіти. Це питання є актуальним з огляду на складний характер медичної підготовки та ключову роль мотивації у сприянні академічному успіху та професійному розвитку. Сучасна сфера охорони здоров’я висуває високі вимоги до підготовки фахівців, здатних ефективно адаптуватися до змінних умов і викликів. Мета роботи – аналіз впливу інноваційних мотиваційних програм на академічні досягнення здобувачів вищої медичної освіти, зокрема здатності цих програм зацікавлювати учасників освітнього процесу, покращувати засвоєння знань і підтримувати розвиток клінічних навичок. Результати. Проведений аналіз показав значну позитивну кореляцію між упровадженням інноваційних мотиваційних програм та покращенням академічних досягнень здобувачів освіти. Зокрема, гейміфіковане освітнє середовище демонструє покращення збереження знань і підвищення ентузіазму до навчання. Програми менторства асоціюються зі зниженням рівня стресу, вищими показниками академічної наполегливості та покращенням оцінок. Використання професійно орієнтованих тематичних досліджень сприяє розвитку критичного мислення, навичок прийняття рішень і впевненості здобувачів вищої освіти в розв’язанні реальних медичних ситуацій. Висновки. Дослідження підтверджує трансформаційний потенціал інноваційних мотиваційних програм у медичній освіті. Вони сприяють розв’язанню специфічних проблем, з якими стикаються здобувачі освіти у сфері охорони здоров’я, розвиваючи їх залученість, стійкість і цілеспрямованість. Запровадження таких стратегій в освітні програми медичних закладів із постійним оцінюванням їх ефективності є важливим для задоволення сучасних освітніх вимог і потреб галузі охорони здоров’я. Ці результати слугують основою для подальшого вдосконалення освітніх підходів і підготовки висококваліфікованих та мотивованих медичних працівників.