Оцінювання ефективності інтеграції штучного інтелекту в навчальні програми закладів вищої освіти України - Філіппова, Лариса Валеріївна; Камінський, Валерій Валерійович; Пилипчук, Людмила Львівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
Оцінювання ефективності впровадження технологій штучного інтелекту в навчальні програми закладів вищої освіти України є надзвичайно актуальним в умовах цифровізації та модернізації освітньої системи. Штучний інтелект дає можливість персоналізувати навчальний процес, автоматизувати рутинні завдання, вдосконалювати педагогічні практики й адаптувати освітній контент до індивідуальних потреб здобувачів. Мета. Дослідження спрямоване на аналіз основних переваг і викликів, пов’язаних із впровадженням штучного інтелекту, а також на розроблення рекомендацій для створення адаптивного, етичного й інноваційного освітнього середовища. Методи дослідження передбачають аналіз наукових публікацій за допомогою наукометричних платформ (Google Scholar, Web of Science, Scopus), а також нормативно-правових документів, що регулюють використання штучного інтелекту у вищій освіті України. Дослідження охоплює понад 80 джерел за період 2019–2024 років, відібраних за критеріями наукової якості, актуальності та відповідності тематиці. Результати дослідження свідчать про те, що впровадження штучного інтелекту підвищує якість освіти, сприяє оптимізації аналізу складних даних і стимулює інновації. Використання технологій штучного інтелекту дає змогу адаптувати навчальний контент до індивідуальних потреб здобувачів і розширює можливості розв’язання наукових завдань. Водночас ефективне впровадження потребує дотримання етичних принципів, забезпечення прозорості, конфіденційності та рівного доступу до технологій. Висновки. Запропоновано рекомендації для створення адаптивного освітнього середовища, що поєднує технологічні інновації й етичні принципи, сприяючи інтеграції української освіти у міжнародне освітнє середовище. Результати дослідження мають практичну цінність для формування сучасних стратегій у сфері вищої освіти та створення інноваційної освітньої екосистеми.