Дослідження ролі дисципліни «Англійська мова для ділового спілкування» у розвитку навичок медіації серед студентів інженерного профілю - Ставицька, Ірина Василівна; Крюкова , Єлизавета Сергіївна; Ямшинська, Наталія Валентинівна; Куценок, Неоніла Михайлівна (Педагогічна Академія: наукові записки, 2025)
У цьому дослідженні розглядається роль дисципліни «Англійська мова для ділового спілкування» у розвитку навичок медіації серед студентів інженерних спеціальностей, наголошується на важливості мовної компетентності та комунікативних навичок для подальшого професійного розвитку. Метою статті є оцінка обізнаності магістрантів-інженерів щодо концепції медіації, аналіз їхніх уявлень про власні мовні навички для виконання медіаційних завдань, включаючи участь у розв’язанні конфліктних ситуацій між зацікавленими сторонами, а також надання рекомендацій для вдосконалення навчання медіації в контексті викладання мови. Методи: Для досягнення цієї мети були використані кількісні та якісні методи, зокрема опитування та інтерв’ю з 64 магістрантами, які вивчають англійську мову як іноземну в технічному університеті України. Опитування включало питання із заздалегідь визначеними варіантами відповідей, спрямовані на оцінку розуміння студентами концепцій медіації, факторів, що впливають на формування навичок медіації через призму мовної підготовки, що забезпечує дисципліна «Англійська мова для ділового спілкування». Для отримання суджень респондентів щодо важливості вивчення дисципліни та подальшого опанування мовою та навичками медіації для побудови успішної кар’єри було використовувалися шкала Лайкерта, а дані інтерпретувалися через медіани та інтерквартильний розмах, що дозволило визначити центральні тенденції та варіації. Результати: Дослідження показало, що магістранти-інженери визнають медіацію важливим інструментом для вирішення конфліктів у професійному середовищі, а практичне навчання суттєво покращує їхнє розуміння процесів медіації. Зокрема, дисципліна «Практичний курс англійської мови для ділового спілкування» сприяла розвитку ключових навичок, таких як активне слухання, спеціалізована лексика та культурна обізнаність. Це забезпечило більш ефективне спілкування та краще вирішення конфліктів. Серед основних викликів було виділено труднощі з чітким висловленням думок, розумінням різних акцентів та застосуванням стратегій медіації у реальних ситуаціях. У дослідженні запропоновано рекомендації щодо розробки адаптованих програм мовної підготовки з акцентом на професійні сценарії медіації та міжкультурну компетентність для підвищення готовності студентів до професійних переговорів. Висновки: Дослідження підкреслює важливість курсів англійської мови для ділового спілкування у розвитку ключових навичок медіації серед студентів інженерних спеціальностей. Результати свідчать, що обізнаність студентів-інженерів з техніками медіації у поєднанні з володінням мовними навичками суттєво сприяє успішному веденню переговорів у технічних та бізнесових контекстах. У роботі акцентується увага на важливості інтеграції практичного, орієнтованого на зацікавлених осіб навчання медіації в інженерну освітню програму, а також демонструється сильний інтерес студентів до додаткових курсів з мови та медіації, узгоджених з їхніми кар’єрними цілями. Дослідження також виявляє ключову роль культурної чутливості, наголошуючи, що володіння англійською мовою є вирішальним для побудови успішної кар’єри у глобалізованому бізнес-середовищі. Загалом, це дослідження відкриває перспективи для інтеграції навчання медіації у процес мовної підготовки студентів інженерних спеціальностей, надаючи цінні висновки для викладачів та розробників навчальних програм.